Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE SEMİNER VERİLDİ

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE SEMİNER VERİLDİ

Terme Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ve Terme Fatih Anadolu Lisesinde PDR. Öğretmeni Gürkan Karadağ tarafından öğretmen ve öğrencilere yönelik Terme Meslek Eğitim Merkezi tanıtım semineri verildi.

    Terme Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ve Terme Fatih Anadolu Lisesinde PDR. Öğretmeni Gürkan Karadağ tarafından öğretmen ve öğrencilere yönelik Terme Meslek Eğitim Merkezi tanıtım semineri verildi.
    Konuyla ilgili açıklamada bulunan okul yönetimi “İlçemiz Terme Meslek Eğitim Merkezi İlçemiz Terme Mesleki ve Teknik Anadolu bünyesinde birimken 15 Mayıs 2020 tarihinde bağımsız bir okul haline gelmişti. 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitim zorunlu eğitim kapsamın alındı ve Mesleki Eğitim Merkezleri Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılandırıldı. Okulun amacı sosyal ve ekonomik sektörler ile işbirliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetişmektir.
    İlköğretim 8. Sınıf sonrasında Meslek Eğitim Merkezini tercih eden öğrenciler 9. Sınıfa kayıtları yapıldıktan sonra 11. Sınıfta Kalfalık Belgesine ve 12. Sınıfta Ustalık Belgesine sahip oluyorlar. Mezun olduklarında lise mezunu olan öğrencilerin üniversite sınavlarına girmek gibi lise mezunlarına tanınan tüm haklardan yararlanabiliyorlar. Matematik, Türkçe, Tarih ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersleri ile birlikte alan derslerini gören öğrenciler hafta da bir veya iki gün okula 4 veya 5 gün ise iş yerinde giderek eğitim öğretim hayatlarına devam ediyorlar. 33 alanda 181 dalda öğretim programlarının uygulandığı okullara iş garantili okullar gözü ile bakılıyor. Öğrenciler 9. Sınıf itibari ile iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanıyor. Meslek Liseleri öğrencileri en az asgari ücretin % 30 u tutarında ücret ödeniyor. Bu miktar iş yeri ile anlaşma sağlandığında daha yukarı da çıkabiliyor. Mezunlar, Alan ve dalda diploma (MTAL), Ustalık ve Kalfalık belgesi (MEMP), Teknisyenlik unvanı, İşyeri açma belgesi, EURAPASS belgesi, aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge almaya hak kazanıyorlar. EURAPASS belgesi ile Avrupa Birliği dâhilinde iş bulma ya da iş yeri açma hakkı kazanmış oluyorlar. KOSGEB ile yapılan protokol kapsamında kendi iş yerini açan mesleki eğitim mezunlarını KOSGEB 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi veriyor. Mesleki ve teknik ortaöğretimden meslek yüksekokullarına geçişte sınav sonucuna göre alanında tercih yapan öğrencilere ise ek puan veriliyor. Mesleki eğitim merkezlerinden önceki yıllarda kalfalık ve ustalık belgesi alanlar fark derslerine tamamlayarak Telefi Programı ile meslek lisesi diplomasına sahip oluyorlar. Meslek Liselerine kayıt tüm sene boyunca olabiliyor. İşletmeler, eğitim süresince öğrencinin SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması, öğrenciye ödene bilecek en az ücretin 1/3’i veya 2/3’si devlet katkısı olarak işletmeye geri ödenmesi, ihtiyacı olan kalifiye ustayı kendi istekleri doğrultusunda yetiştirmelerinden dolayı Meslek Eğitim Merkezi öğrencilerine sıcak bakıyorlar. İşletmeler yanlarında öğrenci çalıştırabilmek için ustalık ve usta öğreticilik belgelerinin olması gerekiyor. Bu belgeleri olmayan ustalar yine Meslek Eğitim Merkezine başvurarak konu ile ilgili eğitim sonrasında belgelerini alabiliyorlar.”şeklinde bilgiler verdi.
Hbr: Berkan KARAPIÇAK