Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

ORDU DA OLDUĞU GİBİ SAMSUN DA DA KOKARCA SEFERBERLİĞİ BAŞLAMALI

ORDU DA OLDUĞU GİBİ SAMSUN DA DA  KOKARCA SEFERBERLİĞİ BAŞLAMALI

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün fındık başta olmak üzere bir çok ürüne zarar veren kahverengi kokarca ile ilgili seferberlik başlatılması gerektiğini dile getirerek gazetemize açıklamalarda bulundu.

  Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün fındık başta olmak üzere bir çok ürüne zarar veren kahverengi kokarca ile ilgili seferberlik başlatılması gerektiğini dile getirerek gazetemize açıklamalarda bulundu. 
  Başkan Ergün, Karadeniz Bölgesinde Fındık üretimi yapan illerde kahverengi kokarcanın 2023 sezonunda  ürüne yüzde 25 oranında zarar verdiğini hepimiz yaşayarak gördük.
Fındığın başına bir şey gelirse bölgemizde bütün yurttaşlarımız geçim sıkıntısı çeker. Yeni sezonda Nisan ayından sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahaya girerek kahverengi kokarca ile mücadelede üreticinin yanında olması gerekir. Çünkü fındıkta kokarca ile mücadele edilmezse 2023 sezonunda  meydana gelen yüzde 25’lik zararın oranı yüzde 75’lere çıkar. Bu nedenle Tarım Bakanlığı sahada üreticiyle birlikte kokarca mücadelesinde fındık bahçesinde yer almalıdır. Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde kahverengi kokarca böceği ile mücadele çalışması başlatıldı. Ordu Valiliği ilaç temininde bulunacak ve Belediye ekiplerince ilaçlamalar yapılacak. Tarım ürünlerine ciddi manada zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele konusunda Samsun Büyükşehir Belediyesi,  Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Terme Belediyesi ve Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünü  ekiplerinin  koordineli çalışması ve etkin bir şekilde mücadele etmesi gerekmektedir. Eğer kahverengi kokarcanın üzerine gitmezsek tarımla ilgili çok büyük bir sıkıntı çekeceğimizi düşünüyorum.Nisan ayından itibaren tarımsal kimyasallarla da kahverengi kokarca ile mücadele etmeliyiz. Bu zararlının popülasyonunu en aza indirene kadar mücadele etmek şarttır. Bir daha sene ürünümüzün zarar görmemesi için bu mücadeleyi topyekün yapmak zorundayız. Ayrıca  Milli Eğitim Müdürlüğümüze de bu konuda sorumluluk düşüyor. Din görevlileri camilerde hutbe ile kahverengi kokarcayı anlatmalıdır. Çünkü bu mücadeleyi yapamazsak aç kalmayla karşı karşıya kalırız.”dedi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK