Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

“OYNANAN OYUNLARI BOZDUK”

“OYNANAN OYUNLARI BOZDUK”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hiç ithalat yapılmadan ülkeye 2 milyar dolar getiren fındığın değerinin korunmasının milli bir görev olduğunu belirten Bayraktar, “Fındık ile ilgili kazanımları elde etmek için Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak büyük mücadeleler verdik. Bu kazanımları kaybetmeye niyetimiz yoktur. Ülkemiz ve çiftçilerimiz için her türlü mücadeleye devam edeceğimizi de herkesin bilmesini isterim” diye konuştu
    
    “Ziraat Odaları Birliği olarak fındıkta hep oyunu bozma mücadelesi verdik”
    Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin geçmiş dönemlerde lobilerle büyük mücadeleler verdiğini hatırlatan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bu mücadeleler sonucunda TMO’nun fındık piyasasına girerek alım yapmasısağlandı. Bunu başaramasaydık bugün fındık fiyatları 10-15 liranın üzerine çıkamazdı.
    Yine 2011 yılında kaldırılması planlanan alan bazlı gelir desteğinin devamı için Birlik olarak girişimlerde bulunduk. İlgili bakanları ikna ettik ve üreticilerimize can suyu olan bu destek ödenmeye devam etti. Çiftçimize sağladığımız kazanımlarla aynı zamanda Karadeniz’den Batı’ya büyük bir göçü de önlemiş olduk.”

     “Bu yıl Türkiye fındık rekoltesi açıklanmadı”
    Fındık rekoltesininTarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda; Tarım ve Orman İl, İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Üniversiteler, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar, TMO ve Fiskobirlik temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatan Bayraktar, komisyonun yapmış olduğu çalışma sonucu ülkemizin 2021 yılı tahmini fındık rekoltesinin 668 bin ton olarak belirlediğini bildirdi. Bayraktar, açıklamasına ise “Her yıl olduğu gibi bu yılda fındıkla ilgili yurtdışı menşeli bir kuruluş, görevi olmadığı halde mayıs ayı sonunda ülkemizin 2021 yılı tahmini fındık üretimini 790 bin ton olarak açıkladı. Bu davranışın art niyetli,spekülatif bir girişim olduğunu kamu ve özel sektördeki fındıkla ilgili bütün paydaşların görmesini bekliyoruz.Rekoltenin yurtdışındaki bazı kuruluşlar tarafından yüksek gösterilmek istenmesinin asıl amacı, alım fiyatlarının düşük açıklanması ve üreticinin emeğinin hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Bu duruma Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları hiçbir zaman sessiz kalmamıştır ve kalmayacaktır.
    Bakanlığımız fındık üreticimizin mağduriyetine zemin oluşturan diğer kurum ve kuruluşların rekolte açıklamasına asla müsaade etmemeli ve art niyetli açıklamalarıRekabet Kurumu vasıtasıyla yasal olarak engellenmelidir.” ifadesini kullandı
    
    “İtalya’da bu yıl fındık rekoltesi düşük, ama biz fırsatı kaçırıyoruz!”

    Bu sene, yok yılı nedeniyle İtalya’da fındık rekoltesioldukça düşük olduğunu söyleyen Bayraktar,“Uluslararası kuruluşların tahminine göre İtalya’nın 2021-2022 sezonundaki üretimi neredeyse yarı yarıya azalarak 160 bin tondan 70 bin tona düşecek. Bu durumu fırsata çevirmemiz gerekirken, bizler herkesin adını artık ezberlediği yabancı firmanın ve onun kendi içimizdeki taşeronlarının kurduğuoyunlar sayesinde bu fırsatı ne yazık ki değerlendiremiyoruz” dedi

     “Fındığın maliyeti 23 liradır”
    Ziraat Odalarımızın yaptığı çalışmalara göre ülkede fındığın 2021 yılı kilogram maliyetinin ortalama 23 lira olarak belirlendiğini belirten Bayraktar açıklamsında şu ifadelere yer verdi. "TMO henüzalım fiyatını açıklamadan, ülkemizdeki yabancı menşeili firmanın destekçileri ve paydaşları‘Türk fındığının dünyadaki gücünün korunması, ihracatın artırılması için 25 lira fiyat açıklanması gerektiği’ yönünde, tamamen yüksek kâr elde etme hırsına yönelik basına demeçler verdi.TMO26 lira 50 kuruş alım fiyatı açıkladı. Ancak serbest piyasaya baktığımızda 23 lira ile 23 lira 50 kuruş gibi neredeyse maliyet fiyatına alımlar yapılıyor. Bu durum tekelleşmeyi gösteriyor.”

     “Rekabet Kurumunu göreve çağırıyoruz”
    Yabancı bir firmanın yatırım yapma bahanesiyle ülkemize geldiğini ve fabrika kurup, üretim yaptığını kaydeden Bayraktar, “Bu yatırımcı görevi olmaksızın piyasaya müdahale etme gereği de duyuyor” diyerek şöyle devam etti:“Kendine kartel yapı oluşturuyor, kendisi ile işbirliği yapan tüccardan fındık alıyor, işbirliği yapmayanı kendince cezalandırarak piyasadan çekilmelerini sağlıyor. Bölgedeki odalarımızdan gelen bilgilere göre; üreticimizden TMOfiyatına ürün alan adil ve dürüst fındık tüccarımız, bu yabancı firma paydaşları tarafından fındıklarının ihracatçılar tarafından alınmayacak diye tehdit edilmesi suretiyle sadece üreticiyi değil tüccarı da mağdur ediyor. Bu durum apaçık tekelciliktir.Buradan Rekabet Kurumu’nasesleniyoruz ve kendilerini göreve davet ediyoruz. Piyasayı üreticilerimizin aleyhine, tamamen kendi istekleri yönünde şekillendirmeye çalışanlar hakkında gereği yapılmalıdır.”

    “Üreticilerimiz emeklerinin karşılığını bulacaktır”
     Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Genel Başkan Şemsi Bayraktar'ın yaptığı açıklamadan ötürü teşekkürlerini sunarak, " Sayın Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar beye açıklamasında dolayı kutluyorum. Fındık bizim bölgemiz, şehrimiz için çok önemli bir tarım ürünüdür. Ayrıca bu ürün sadece ülkemiz adına değil tüm dünyada önemli bir değere ve prestije sahiptir. Fındık konusunda genel başkanımız ve Ziraat Odaları olarak çiftimizin hep yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Çiftimizin mutlu olması yüzünün gülmesi bizim için kıymetlidir.  Her zaman olduğu gibi çiftçimiz için en doğru karar alınarak fındık üreticilerimiz emeklerinin karşılığını bulacaktır." Şeklinde değerlendirmede bulundu.