Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

‘ÖZGÜR FİLİSTİN” KONULU KONFERANSA YOĞUN İLGİ

‘ÖZGÜR FİLİSTİN” KONULU KONFERANSA YOĞUN İLGİ

Samsun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Muzaffer Barlak tarafından düzenlenen “Özgür Filistin” konulu konferans yoğun ilgi gördü.

           Samsun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi  Doç. Dr. Muzaffer Barlak Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerine yönelik düzenlediği “Özgür Filistin” konulu konferans dinleyenler tarafından yoğun ilgi gördü.
      Doç. Dr. Muzaffer Barlak yaptığı sunumda; Filistinlilerin Filistin toprağındaki varlığının III. Ramses,  (MÖ 1300) Kenan diyarında (Filistin) yaşamalarına izin verildiğinden daha sonra  Mısır yönetimi zayıflayınca Filistinlerin bu bölgede bağımsız Filistin'i kurduklarından dolayısıyla Filistinlilerin bu topraklardaki varlığının yaklaşık 3200 yıl geriye uzandığından bahsetti.
İsrailoğullarının Filistin toprağındaki varlığının ise İsrailoğullarının atası, 4000 yıl önce Kenan'da yaşayan Hz. İbrahim oğlu Hz. İshak oğlu Hz. Yakub (İsrail) olduğunu ve İsrailoğulları isminin buradan geldiğini belirten Doç. Dr. Muzaffer Barlak açıklamasını “Oğlu Yusuf'un daveti üzerine Hz. Yakub, Kenan'dan ayrılıp Mısır'a yerleşmiştir. İsrailoğulları Hz. Yusuf'tan 400 yıl sonra Firavun'dan işkence görmeye başlamıştır. Hz. Musa önderliğinde Kenan diyarına yani Filistin toprağına geri dönmüşlerdir. Hz. Davud ve oğlu Hz. Süleyman döneminde krallık kurulmuş ve Süleyman mabedi inşa edilmiştir. MÖ 586'da Babil kralı II. Nabukadnezar Filistin'i işgal etmiş, mabedi yıkmış halkı sürmüş ahid sandığını kaybetmiştir. (1. sürgün) MÖ 539'da Pers kralı Kyros İsrailoğulları'nı Kudüs'e geri göndermiş, Mabedlerini inşa etmiştir. MS 135'te İsrailoğulları Roma İmparatorluğu'na isyan etmiş, Roma İsrailoğulları'nı dağıtmıştır. (2. sürgün) Dünyanın değişik bölgelerine dağılan İsrailoğulları'nın o günden beri devletleri olmamıştır. Hedefleri Büyük İsrail'i kurmak, Süleyman Mabedini yeniden inşa etmektir.”şeklinde sürdürdü.

Arz-ı Mev'ud Meselesinin Aslı Nedir?
İsrailoğulları’nın: 1. Yahudiler 2. Siyonistler 3. İnançsızlar şeklinde olduğunu ifade eden Doç. Dr. Muzaffer Barlak “Arz-ı mev'ud söylemi siyonist agnostik Theodor Herzl tarafından siyasallaştırılmıştır. Siyonistlerin kurduğu baskı sisteminde Siyonist olmayan Yahudiler de Siyonizm taraftarlarına dönüştürülmüştür. İsrailoğullarının başlıca iki hedefi vardır: Kudüs'te arz-ı mev'ud sınırlarında Davud Devleti'ni yeniden kurmak ve Süleyman Mabedi'ni yeniden inşa etmek. Bu ideali gerçekleştirmek Siyonizm elçileri tarafından dini bir sorumluluk olarak yansıtılmıştır.”dedi.

Kudüs'ün  Kısa Tarihi İle İlgili  Kısa Bilgi Verildi
   Sunumda Kudüs'ün kısa tarihi ile ilgili kısa bilgiler verilirken, 638 tarihinde  İslâm'ın  2. Halifesi Hz. Ömer tarafından fethedilip oradaki yaşayan bütün insanlara din hürriyeti verdiği, 1099 Haçlıların Kudüs'ü işgal ettiği, 1187  tarihinde ise tekrar  Selahattin Eyyubî  tarafından  geri alındığı ve 1917 yılına kadar müslümanların kontrolünde kaldığığı, bu tarihten sonra İngiliz kontrolüne geçen Kudüs'e dünyanın dört tarafından gelen Yahudilerin yerleştirildiği, 1948 yılında ise resmen İsrail devletinin kurularak Filistinlerin Gazze ve Batı Şeria olmak üzere iki bölgede sıkıştırılarak kendilerine adeta hapishane hayatı yaşatıldığı aktarıldı.
Konferansın sonunda bütün bunlar karşısında neler yapılabileceği anlatıldı. Bununla ilgili olarak “Allah'ın Müslümanlardan beklentisi; - Düşmanın silahıyla silahlanmaları - Bir duvarın tuğlaları gibi birbirlerine tutunmaları  - Bir vücudun organları gibi birbirleri için çağrışmaları, çırpınmaları - Bir kötülük gördüklerinde el, dil veya kalp ile karşı koymalarıdır.
Diğer yandan mazlumun yanında, zalimin karşısında olmak. Düşmanın karşısına onun silahlarıyla çıkmak. Bu gücü elde etmek için bütün varlığınla çalışmak. Hakkı konuşmak. Boykot yapmak. Bilgiyi yaymak. Yahudiyi tanımak  ve tanıtmak gerekti.”belirtildi.
Çok faydalı geçen ve program, Doç. Dr. Muzaffer Barlak’a teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu.