Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

PATOZLAR HASAT ÖNCESİ BAKIMDA

PATOZLAR HASAT ÖNCESİ BAKIMDA

2018 yılı fındık hasatı döneminin yaklaşmasıyla birlikte, Termeli patozcular hazırlıklarını tamamlamaya başladı.

2018 yılı fındık hasatı döneminin yaklaşmasıyla birlikte, Termeli patozcular hazırlıklarını tamamlamaya başladı.
Bahçeden toplanan çotanak fındığın kurutulduktan sonra tanelenmesi için kullanılan patozlar, hasada hazırlanıyor.
Fındık hasadının en önemli araç ve gereçlerinden olan fındığın tane hale getirilmesinde işe yarayan patoz araçları, her yıl olduğu gibi bu yıl da bakım çalışmalarını tamamlıyor.
Bölgemizde yaygın olarak kullanılan Patoz makinelerinin hasat öncesi ilk durağı sanayi oldu. Sanayide arızaları giderilerek bakımı yapılan patozlar, yeni sezon fındık hasadı için gün sayıyor.
Patozun fındık hasadı için çok önemli olduğunu vurgulayan üreticiler: "Harmanda kuruttuğumuz fındığı patozlar sayesinde harmandan kaldırmadan taneleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu sayede hasat sonrası kısa bir süre sonra tanelediğimiz fındıklar da çuvallanarak alıcısına ulaşıyor. Henüz hasada daha başlamadık. Patoz için biraz daha zaman var. Patozu kullanan kişi de bu konuda çok önemli. Eğer gerçekten iyi çalışan birini bulabilirseniz şanslı oluyorsunuz. Bazen iş hemen bitsin diye işi baştan savma ve hızlıca yapanlar var. Çotanakların arasında tane fındıklar kalıp ziyan olabiliyor. Patoz ve patozcu seçerken dikkat edilmesi gerekiyor." dediler.
Termeli Patozcular ?Hasat öncesi patozlarımızı mutlaka bakıma sokuyoruz. Çünkü ilçe dışına da patoza gidiyoruz. Gittiğimiz yerlerde bu bakımları yaptıramadığımızdan bu işimizi Terme Sanayinde yaptırıyoruz. Her sezon öncesi patozlarımızda elektrik, bilye, yağlama bakımı yapılıyor, değirmen lastikleri ve kayışlar değişiyor.?şeklinde konuştular.