Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

REKOLTE DÜŞÜK, FİYAT YÜKSELEBİLİR

REKOLTE DÜŞÜK, FİYAT YÜKSELEBİLİR

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, bu yıl fındık rekoltesinin düşük olabileceğini belirterek fiyatların yüksek olacağını söyledi.


KÜLLEME YAYGIN REKOLTE DÜŞÜYOR
Hava şartlarının yağışlı geçmesinden dolayı fındığın gelişimini sağlayamadığını belirten Ergün, "Yükseklerde fazla fındık yok. Hava şartlarından dolayı biraz yanma oldu. Ayrıca bu yıl iklimsel faktörlerin de etkisiyle fındıkta külleme hastalığı yaygın olarak görülmektedir. Bu da fındıkta kaliteyi olumsuz etkilemekte ve çürümelere neden olarak rekolteyi de olumsuz etkilemektedir. Serbest piyasada 2017 yılı fındık fiyatının üreticiyi tatmin edecek düzeyde olması için TMO´nun mutlaka erken sezonda alıma başlaması gerekir. Yani 2016 yılı gibi geç alım yaparsa üretici mağdur duruma düşer. Fındık fiyatları belki de şu anki fiyatların altına düşer. Eğer TMO fındık alımını geçen yıl gibi değil de erken yaparsa üretici avantajlı duruma gelir."dedi.

TMO´DA ERKEN ALIM ÜRETİCİYİ GÜLDÜRÜR
Fındık fiyatının yükseleceği umudu içinde olduklarını söyleyen Oda Başkanı Ergün, "Fındık fiyatlarının yüksek olmasını umut ediyoruz. 2016 yılında üreticimiz çok mağdur oldu. Devletimiz geçen yıl fındık üreticisinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırmak için TMO´ya fındık alımı gerçekleştirdi. TMO´da hala fındık alımı devam ediyor. TMO 10-10,5 TL gibi bir fiyattan fındığı alıyor. 2017´de de TMO´nun fındık alımı bekleniyor. TMO´nun fındık alımı devam ederse ve bu yıl erken alıma başlarsa üreticinin durumu daha güzel olacak. ?dedi.