Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

RiP AKINTISINA DiKKAT!

RiP AKINTISINA DiKKAT!

Terme İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği polis memuru, Karadeniz sahillerinde sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında gelen "rip akıntısı"na karşı vatandaşları uyardı.

Terme İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği´nde görevli polis memuru Şefika Gündüz, Ramazan Bayramının bitmesi, yaz tatili sezonunun açılması nedeni ile denize giren vatandaşlara, Miliç Dinlenme Tesislerinde suda boğulma ile ilgili bilgiler vererek konuyla ilgili broşürler dağıttı.
Polis memuru Şefika Gündüz Karadeniz sahilinde büyük tehlike olan RİP adı verilen ?Çeken Akıntı?hakkında da vatandaşları bilgilendirdi.
Suda boğulmaya karşı alınması gereken tedbirleri anlatan Gündüz, yaz sezonu süresince bu tür etkinlikleri vatandaşların yoğun olduğu yerlerde devam ettireceklerini aktardı.

RİP AKINTISI NEDİR?
Rip akıntısı kıyıya gelen dalgaların, geri dönüş esnasında oluşan güçlü ve tehlikeli akıntıdır. Rip akıntısı sadece yükseklikten bakıldığında fark edilebilen bir akıntıdır. Rip akıntısı oluşan bölgede,denizin rengi daha koyu ve derin olur. Rip akıntısına kapılmış birini gördüğümüzde kesinlikle suya atlamamamız gerekir. Mümkün olduğunca cankurtaran veya sahil güvenliğe haber verilmesi güvenlik açısından daha iyi olacaktır.

NASIL KURTULURUZ?
Rip akıntısına kapılan bir kişinin, öncelikle korkup panik yapmaması gerekiyor. Kıyıya dik bir şekilde değil, paralel bir şekilde sağa veya sola rip akıntısının şekline göre önce akımdan çıkması gerekir. Yani kişinin, sağa veya sola 30´ar metre yol aldıktan sonra sahile dik bir şekilde yüzmesi gerekir.