Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

SAMSUN İÇ SULARINDA HIZLA YAYILDI

SAMSUN İÇ SULARINDA HIZLA YAYILDI

Samsun iç sularında hızla yayılan İsrail Sazanı Terme´nin Simenit Gölün´de balık bırakmadı.

OMÜ Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, Samsun´un tatlı suları ve iç göllerinin katil İsrail sazanının istilası altında olduğunu belirterek, ?Doğal balıklarımızın nesli tükenmek üzere. Biyolojik bir savaş yöntemi olarak bu balık sularımıza bırakılmış olabilir? uyarısı yaptı.

OmÜ Fen Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, Bafra´da Karaboğaz Gölü mevkiinde tonlarca İsrail sazanının kıyıya vurmasının ardından ürkütücü bir iddiayı gündeme getirdi.
Polat, bulunduğu ortamdaki diğer balıkların yumurtalarını yiyerek hızla yayılan İsrail sazanının, doğal yaşama ortamının Samsun´daki tatlı su gölleri olmadığını belirterek, "Biyolojik savaşların yaşandığı bir dönemde, bu balığın rastlantı sonucu bizim sularımıza geldiği düşünmek safiyanelik olur" dedi.

2005´TEN BU YANA HIZLA YAYILDI
Samsun´un Bafra ilçesi Emenli Habilli sahilinde, Karaboğaz Gölü mevkiinde yüzlerce, binlerce ve tonlarca İsrail sazanın tatlı suyu bırakıp denize geçince kendilerini karaya vurmasının ardından yeniden gündeme gelen İsrail sazanı ile ilgili, çarpıcı bir uyarı geldi. Tatlı sulardaki göl sazanlarının ve diğer balıkların yumurtalarını yiyen bu katil balığın, 2005 yılından bu yana Samsun iç sularında hızla yayıldığı ve diğer balıkların neslini yok etmek üzere olduğu belirtildi.

SİMENİT GÖLÜ´NDE BALIK BIRAKMADI
İsrail sazanının üreme yeteneği çok fazla olan bir tür olduğunu ve bir yıl içinde 8 defa döl bıraktığını kaydeden Polat, "Vücut şeklini değiştirmek suretiyle da avcı balıklara karşı kendini koruyor ve yaşamına devam edebiliyor. Terme´nin Simenit Gölü´nde doğal olarak yaşayan turna balıklarımız vardı. Şu anda 600-700 gramdan daha küçük turna balığı yok. Bu balığın yumurtalarını tükettiği, İsrail sazanı dışında diğer balıklar üreyemiyorlar" bilgisini verdi. Gerçek Bizde