Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

SAMSUN VALİLİĞİNDEN RİP UYARISI

SAMSUN VALİLİĞİNDEN RİP UYARISI

Karadeniz'de sık görülen ve çeken akıntı olarak bilinen 'RİP' ile ilgili Samsun Valiliği açıklama yaparak, dikkatli olunmasını istedi.

 Karadeniz'de sık görülen ve çeken akıntı olarak bilinen 'RİP' ile ilgili Samsun Valiliği açıklama yaparak, dikkatli olunmasını istedi. Boğulma vakalarında çeken akıntının kritik payı olduğunu kaydeden Samsun Valiliği, RİP akıntısına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili de bilgi verdi.

RİP AKINTISINDAN NASIL KURTULURUZ?
Samsun Valiliği yaptığı RİP akıntısı açıklamasında, "Sığ sudan derin suya doğru kuvvetlice hareket eden rip akıntısı, rüzgarlı havalarda topuklarda kırılan dalgaların dalyan bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşuyor. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi etrafındaki suyun rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Akıntının üst kısmı, denizin yüzeyine göre kırışıktır. Bu nedenle denize girmeden önce mutlaka bu belirtilere dikkat edilmelidir. Çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.”