Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

SAMSUN VE iLÇELERiNDE

SAMSUN VE iLÇELERiNDE

Ailelerin korkulu rüyası haline gelen Samsun`da ise ilk olarak 2012 yılı sonunda kullanılmaya başlanan sentetik uyuşturucu (bonzai) kullanımından dolayı bu yılın ilk 6 ayında 37 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Samsun Valiliği, her geçen gün kullanan kişi sayısı artan, kullanım yaşı ise giderek düşen ve halk arasında bonzai olarak adlandırılan sentetik kannabinoid uyuşturucu maddesi ile daha etkin mücadele için eylem planı hazırladı. Kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle valilikte yapılan uyuşturucu madde konulu toplantı sonrası kentte yapılanları basın mensuplarıyla paylaşan Vali Hüseyin Aksoy, uyuşturucuyla mücadelede herkese görevler düştüğünü söyledi.

BEŞ BAKAN ACİLEN TOPLANDI
Uzmanlar Türkiye`deki etkisinin ancak birkaç yıl sonra görülebileceğini söylese de son günlerde yaşanan ölümler korkutucu gerçeği gözler önüne seriyor. Başbakan Erdoğan`ın aileleri uyardığı bu zehir hakkında 5 bakan acil olarak toplandı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bonzai ile mücadele için bir araya geldi.

Aynı zamanda uyuşturucuyla mücadelenin konuşulduğu, Sağlık Bakanlığı`ndaki toplantı basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 3 saat süren toplantının detayları hakkında önümüzdeki günlerde bilgi verilmesi bekleniyor.

İHBARLAR VE BASKINLAR ARTTI

Edinilen bilgiye göre bonzai isimli uyuşturucunun piyasada yaygınlaştığı belirtilirken bu uyuşturucunun kanda çıkmadığı yalanıyla piyasada satıldığı kullanıcıların polise yakalansalar bile kanlarında uyuşturucu çıkmayacağını sanmaları nedeniyle bu uyuşturucuya yöneldikleri ileri sürülüyor.
Konuyla ilgili Samsun İl Emniyet Müdürlüğü ilçe emniyet müdürlükleriyle koordineli olarak çalışmaları hızlandırdı.

Hem emniyet hem de jandarmanın son dönemlerde sokaklara hakim olana bu yeni uyuşturucuyu engelleme noktasında çok hassas davrandığı çok sayıda operasyon düzenlendiği bildirildi. Terme`de de konuyla ilgili çalışmaların sürdüğü bir çok ihbar alındığı ve baskınlar düzenlendiği gelen bilgiler arasında.

Bakanlar Kurulu`nun Resmi Gazete`de yayımlanan kararıyla uyuşturucu madde ve uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitki yakalamalarında 1 kiloya karşılık verilecek ikramiye tutarları belirlendi.
Daha önce yakalanan uyuşturucu için alınan ikramiye; muhbir ile ilgili memur arasında yarı yarıya paylaşılıyordu. İhbarcının olmadığı durumlarda ikramiyenin tamamı memurlara ödeniyordu. Bakanlar Kurulu, yeni düzenlemeyle ihbarcının olmadığı durumlarda yakalanacak uyuşturucuyla ilgili ödenecek ikramiye tutarını düşürdü.

Karara göre likit eroin, kokain, likit esrar, baz morfin, toz esrar gibi uyuşturucu maddeler için verilen ikramiye tutarları sabit tutuldu. Toz esrarda kilo başına 1154 TL ikramiye verilecek, ihbarcı yoksa bu tutar 230 TL`ye düşecek. 1 kilo bonzaide kilo başına ödenecek ikramiye tutarı, 1154 TL`den 4 bin 619 TL`ye çıkarıldı. Bu kararla birlikte bonzai ikramiyesi, en yüksek ödüle tabi olan eroinle aynı tutara yükseltildi. İhbarcının bulunmadığı el koymalarda ilgili memura 923 TL ödenecek. Uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin mevzuat kapsamında olmamasına karşın geliştirilen her türlü yeni uyuşturucu madde için de ikramiye verilecek. Bu tür ürünler için kilo başına 384 TL ödenecek. Bakanlar Kurulu, kaçak içki ve sigara için ödenecek ikramiye tutarını da belirledi. Sigara paketi başına 760 kuruş civarında ikramiye ödenecek. Viskide şişe başına ödenecek tutar 20 TL.

ARACI OLANA EN AZ 5 YIL HAPİS
Başbakan Erdoğan, bonzai tehdidine dikkat çekti. Erdoğan, "Şimdi bonzai denilen bir şey çıktı. Daha ucuz, çok daha yaygın. Bir neslin yok oluşu söz konusu. Çıkardığımız son yargı yasasında cezai müeyyideler çok yüksek seviyelere çıkarılmıştır. Hepsi bedelini ağır ödeyecek" dedi. TCK`da yapılan değişiklikle bonzai gibi uyuşturucu madde kullanımındaki ceza alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıktı. Daha önceden 10 yıl olan üst sınır 20 ile 30 yıl arasında hapis cezası olarak belirlendi. TBMM`de kabul edilen yasa değişikliğiyle artık uyuşturucu kullanan ya da uyuşturucuya özendirenin de cezaevine girmesi gündeme gelebilecek. "Uyuşturucu kullanımını kolaylaştıran, yardım eden"ler 2 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyordu. Artık bu suçu işleyenlerin cezası en az 5 yıldan başlıyor.