Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

SAMSUN'DA ORMANLARA GİRİŞ YASAĞI GETİRİLDİ

SAMSUN

Samsun Valiliği, orman yangınlarına karşı ormanlık alanlara girişleri 4 ay boyunca yasakladığını bildirdi.

 Valilikten yapılan yazılı açıklamada, istisnai durumlar ve izinli görevliler dışında il genelinde 01 Temmuz 2023 - 31 Ekim 2023 tarihlerinde ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı belirtildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Samsun Valiliğimizin,
Orman Yangınlarının Önlenmesine Yönelik 24.06.2023 Tarih ve  2023/2 Sayılı Genel Emiri ile; Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgemizde sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak oluşabilecek olağanüstü hava durumları nedeniyle İlimizde orman yangınlarının ortaya çıkabileceği değerlendirilerek, ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez öneme haiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla; 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 74’üncü maddesi ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9 ve 66’ıncı maddeleri uyarınca Samsun İli sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler bazı istisnai haller dışında  01 Temmuz 2023 - 31 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanmıştır.
Ancak söz konusu bu tarihler arasında;
-Orman İşletme Müdürlükleri/Orman İşletme Şeflikleri tarafından ormancılık faaliyeti kapsamında izin verilenler, görevlendirilmiş yetkililer ormanlara girebilecektir.
- Sahipsiz hayvanları beslemek amacıyla orman alanlarına girmek isteyen vatandaşlarımız, hangi mevkide ve ne zaman besleme yapacaklarını ilgili Orman İşletme Müdürlükleri veya Orman İşletme Şefliklerine bildirmek ve izin almak kaydıyla ormanlık alanlara girip hayvanları besleyebilecektir.
-Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşları tarafından kiraya verilen ilimizdeki piknik ve mesire yerleri işleticileri, ilgili kuruluşlarla yapmış oldukları sözleşme hükümlerine istinaden faaliyetlerine devam edecektir. Bu işletmeler orman yangınlarına karşı her türlü tedbiri alacaklardır. İşleticilerin alması gereken tedbirler, orman teşkilatının ilgili birimleri tarafından takip edilecek ve denetlenecektir.
Valilikçe alınan bu karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 Sayılı Orman Kanunu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.