Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

SAMSUN’DA SU KAYNAKLARINA REKOR DÜZEYDE SAZAN BALIĞI YAVRUSU BIRAKILDI

SAMSUN’DA SU KAYNAKLARINA REKOR DÜZEYDE  SAZAN BALIĞI YAVRUSU BIRAKILDI

‘İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında, Samsun’a tahsis edilen 3 milyon 200 bin adet yavru sazan balığı, Samsun’daki baraj, göl ve göletlere bırakıldı.

 Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen ‘İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında; kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların kaliteli, ucuz ve sağlıklı hayvansal gıda ihtiyaçlarının karşılanması, ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynakların gelecek nesillere aktarılması için, su ürünleri kaynakları balıklandırılmaya devam ediliyor.
 Proje gereği Samsun’a tahsis edilen 3 milyon 200 bin adet yavru sazan balığı, 25 ve 26 Eylül 2023 tarihlerinde Bafra Balık Gölleri başta olmak üzere, Derbent Barajı, Altınkaya Barajı, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajları ile İlçelerde bulunan tüm göl ve göletlere (29 adet avlak sahası)  bölgedeki amatör ve ticari avcılık yapan balıkçıların katılımı ile bırakılırken Terme’de de 70 bin sazan yavrusunun Akgöl ve Simenit göllerine bırakıldığı bildirildi.
Göl ve Göletlerin balıklandırılması ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yapmış olduğu açıklamada; “Doğal kaynaklarımızın tükenmemesi için bugün İlimizde bulunan 29 adet göl ve göletimize 3 milyon 200bin adet yavru sazan balığı bırakarak balıklandırma yapacağız. Bu Proje sayesinde, su kaynakları korunarak su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, iç sulardaki su ürünleri stoklarının takviyesi, amatör balıkçılık turizmine katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Amacımız hem göllerin taban yapısını bozmamak hem de göl ekosisteminin canlı tutulması, göl ve göletlerdeki balık popülasyonun desteklenmesi, ayrıca göl, gölet ve barajlarda sürdürülebilirliğin sağlanmasıyla bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılmasıdır.
Daha önce DOKAP ile birlikte İsrail sazanı türünün baskılanması için bir proje uygulamıştık. Burada yine bir başka amacımız da, avlanarak azalan İsrail sazanı popülasyonunun yerine ekonomik değeri daha yüksek olan pullu sazan yavrularını bırakarak bu türdeki balık popülasyonunu arttırmaktır. Her yıl bu çalışmaları yapıyoruz ancak bu yıl 3 milyon 200 bin adet yavru sayısıyla rekor sayıya ulaşmış bulunmaktayız.
Balıkçılarımızın ekonomisinin iyileştirilmesi, onlardan sonra gelecek balıkçı nesiller için de sürdürülebilirliğin, tarımın her alanında olduğu gibi iç sularımızda da sağlanması en büyük amacımız. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sürdürülebilir balıkçılık adına yaptığımız çalışma ilimiz için hayırlı olsun." dedi.
Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla bakanlık tarafından geçtiğimiz yıllardan bu yana balıklandırma çalışmaları yapıldığını ifade eden Müdür Sağlam, ortalama 5-8 gr ağırlığındaki sazan yavrularının 3-4 yıl sonra avlanabilir asgari boy olan 45-50 cm’ye ancak ulaşabildiğini, bunu da göz önüne alarak, balık türleri ve stoklarının korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulmasının, balık çeşitlerinin en az bir kez üremelerine imkân tanınmasının sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.