Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

SAMSUN'DA UYUZ ENDİŞESİ

SAMSUN

Samsun'da bazı büyük giyim mağazalarının müşterilerine 'deneme giyim' yaptırmadıkları iddiaları ortalığı karıştırdı.

  
    Bu uygulamaya son dönemlerde kamuoyunda, uyuz vakalarında artış olduğu iddialarının etkili olduğu öne sürüldü. Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan gazetemize yaptığı açıklamada, kentte görülen uyuz vakalarında 5-6 kat bir artış olduğunu doğruladı. 
    Uyuz gibi hastalıkların mevsimin belli dönemlerinde 'pik' yapabildiklerini ifade eden Erkan, "Bu yılın da uyuz vakalarının görülmesinde pik dönemlerden biri olduğu görülüyor. Yalnız bu kez enteresan bir durum daha var. Bir hafta, 10 gün içinde geçebilecek vakaların  birkaç ay süren dirençli vakalar şeklinde olması. Hastalığın daha fazla direnç gösterdiği görülüyor" dedi.

    İLAÇ SIKINTIMIZ YOK 
    Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, Samsun'da şu anda uyuz hastalığı ile ilgili ilaç konusunda bir sıkıntı olmadığını söyledi. Ancak bu hastalıkta ilacın tek başına çözüm olmadığını vurgulayan Karacan, "Kökünü kurutmak gerekiyor. Bunun da başlıca şartı, hijyen. Hasta iyileşse bile, evdeki yorgan, giysi ve benzeri şeyler kaynar suyla yıkanmazsa uyuz ortadan kalkmaz" dedi.

SALGIN
DURUMU YOK
    Samsun İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise kentte bir uyuz salgını olduğu şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Vaka sayısında da bir artış olmadığını belirten yetkililer, 'salgın' denilebilecek  bir durum olmadığını ifade etti.

    UYUZ NEDİR?
    Uyuz hastalığı, küçük bir akar türünün neden olduğu bir cilt sorunu. El, koltuk altı, karın, parmak aralarında kaşıntı ve döküntüye neden oluyor. Dünya genelinde oldukça yaygın halk sağlığı sorunu olan uyuza mikroskopik bir akar türü olan Sarcoptes scabei neden oluyor. Böcek benzeri bu akarın deri altına yerleşmesi ile ortaya çıkan hastalık; vücudun farklı bölgelerinde kaşıntı, döküntü ve cilt yaralarına da neden olabiliyor. Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılıyor. Uyuz, sanılanın aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz. Geceleri yoğun şekilde kaşıntıya neden olan hastalık zamanında tedavi edilmediğinde ciltte yaralar oluşturabilir. Uyuz kremi, merhem ve solüsyon ile kısa süre içinde kolayca tedavi ediliyor.

    BELİRTİLERİ
    NELERDİR?
    -Daha çok geceleri görülen şiddetli kaşıntı.
    -Genellikle parmak aralarında, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altında görülen ve sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcıklar, yaralar ve döküntüler.
-    Yaygın şekilde kızarıklık ve döküntüler; baş, yüz, boyun, sırt ve tüm bedende.
    -Uyuz bulaşan kişinin cildinde bazen dişi uyuz akarının deri yüzeyinin hemen altında tünel açması nedeniyle, minik oyuklar görülebilir.
    -Uyuz akarları, genellikle parmaklar arasında, bilekteki deri büklümlerinde, diz, dirsek, penis, göğüs ya da omuz bıçaklarında yaşamını sürdürürler.