Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

SAMSUN`UN KİMLİĞİ İÇİN ÇALIŞTAY

SAMSUN`UN KİMLİĞİ İÇİN ÇALIŞTAY

Şehir Kimliği Çalıştayı'nın tanıtım toplantısı yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehre, şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak, şehrin gelecek vizyonunu şehirde yaşayanlarla birlikte belirlemek amacı ile Türkiye genelinde 81 ilde  Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, şehrin yerel ve genel siyaset temsilcileri, merkezi ve yerel bürokrasi temsilcileri, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, kanaat önderleri, kültür-sanat ve spor temsilcilerinin yanı sıra şehrin kamuoyu algısının oluşmasında etkili olan medya mensuplarının bir araya gelmesinin amaçlandığı;

Şehirlerin tarihi ve kültürel varlıkları ve maddi, manevi değerleri korunarak, yeniden inşa sürecinde nasıl yapılanması gerektiği, değişim, gelişim süreçlerinde oluşan fırsat ve tehditlerin de değerlendirildiği ‘Şehir Kimliği Çalıştayı’nın tanıtım toplantısı Vali İbrahim ŞAHİN’in katılımı ile gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı İbrahim ACAR toplantının açılışında yaptığı konuşmada,’’ İnsan ve onu çevreleyen şehir arasında öylesine bir etkileşim vardır ki; çevredeki olumlu ya da olumsuz her bir değişim insana, insanın yaşadığı deneyimler de çevreye, şehre yansır. Böylece şehir ve insan birbirinin mazisinde, güncel hayatında, geleceğinde, mutluluğunda, hüznünde ve  kaderinde karşılıklı etkili olur.

İnsan gibi şehirlerin de ruhu, kimliği ve kişiliği vardır. Tarihi, iklimi, coğrafyası, jeopolitiği, kültürü, sosyal ve etnik yapısı, ekonomisi ve diğer maddi manevi değerleri bir şehrin kimliğini oluşturan temel öğelerdir. Bu parametrelerden baskın ve öne çıkanlar veya onların bileşimi şehrin kimliğini ortaya koyar. Bazen bir sanat eseri veya tarihi eser, bazen hafızalarda, gönüllerde derin izler bırakan bir olay veya bir insan şehrin kimlik tanımlanmasında ön plana çıkar.  Bazen insan şehre, şehir de insana ruh ve kimlik katar.

Bakanımızın bakanlığa kazandırdığı vizyon ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, ülke çapında yapılacak stratejik mekânsal planlama çalışmalarına kaynak ve referans oluşturmak için şehirlerimizin yukarıda belirtilen çerçevede kimliğini tespit etmek amacıyla çalıştaylar düzenlemeye karar verildi.

Her şehrimize, o şehirde yaşayanların gözüyle ve gönlüyle bakmak istedik. Şehir Kimliği Çalıştayı”nda şehrimizdeki bilim adamlarımızı, iş adamlarımızı, gönüllü kuruluşlarımızı, belediye ve diğer kamu bürokrasisini, düşünce ve gönül adamlarımızı bir araya getiriyoruz. Şehir kimliğimizi belirleme adına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişme hedeflerimiz konusunda geniş katılımlı bir platform oluşturuyoruz. Burada ortaya çıkan bilgi birikimi ve çalıştay raporlarının ülkemizin geleceği için çok önemli kaynak ve referans olacağı inancındayız. Ordu, Üsküdar, Kırşehir, Düzce, Adıyaman, Sivas, Kütahya Konya ve Kahramanmaraş’ta gerçekleştirmiş olduğumuz çalıştaylarımızı Samsun, Amasya, Tokat, Bursa ve Urfa ile devam ederek tüm illerimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.’’ dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ toplantıda yaptığı konuşmada,’’Samsun’un vizyonu için kalkınma stratejik planı gerçekleştirdik. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde modern Türkiye Cumhuriyeti’nin bulunduğu coğrafyadaki en iddialı demokratik ülkelerden birisinin olması, süzülerek tarihten gelen, tarihi birikimlerinin de oldukça büyük bir uygarlık ve medeniyet tabanı üzerine oturmuş olması, şehirlerimizin de hızla kırsaldan kente doğru olan göçün etkisiyle şekillendiği bir süreçte adeta yeniden yapılandığı işin, biraz gecikerek de olsa bizim ülkemizde devam ediyor olması, sonuçta estetikten ve vizyondan mahrum şehirlerin oluşması tehlikesi ile bizi karşı karşıya getirdi.

Dolayısıyla şehirlerimizin kimlik ve vizyon belirleme, şehir insanını bu kimlik ve vizyon etrafında belli bir noktaya yaklaştırma yönündeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın çalışmasının son derece yararlı olduğuna inanıyorum. Bir şehri geleceğe taşıyacak olan vizyon, şehrin ne olacak bu şehrin geleceği sorulduğunda bu şehir gelecekte nasıl bir şehir olacak, nasıl bir şehir olma yolunda geleceğe kendini layık görüyor sorununun cevabının arandığı anda bulunan cevaptır. Biz bu cevabı Devlet Planlama Teşkilatı ile Valiliğimiz ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı bir çalışmada bulduk. Bu çalışma şehrin gelecek vizyonu dediğimiz, vizyon aslında bir iktisadi kalkınma stratejik planıdır.

Kalkınma stratejik planı Samsun’da 3 temel planı içerdi. Bunlar uluslararası ticaret, tarım ve tarıma dayalı sanayi ile uzman iş gücüne dayalı sanayi ve ihtisaslaşmış hizmetler dinamiğidir. Samsun uluslararası bir ticaret merkezi olmalı. Kuzeye açılan bir kapısı olmalı. Samsun’un buna yönelik bir ev sahibi yapabilmesi için iyi bir limanı ve havayolu olması gerekir.’’dedi.

Vali İbrahim ŞAHİN toplantıda yaptığı konuşmasında, ’’Bu gün önümüzdeki günlerde  Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından ilimizde düzenlenecek Şehir Kimliği Çalıştayı’nın  tanıtım toplantısı için birlikteyiz. Şehir ve insan bir biri ile çok ilintili ve birbirinden ayrılmayacak derecede birbirine bağlıdır.

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalıştay da benim sizlerden istirhamım şehri şekillendirme amacı ile neler yapılacaksa bununla ilgili düşüncelerinizi ve fikirlerinizi lütfen ortaya koyun. Ben ilçelerimizde yaptığımız turizm toplantılarında da belirtiyorum. Şehrin binalarının bir genetiği vardır. Eğer bu genetiği kaybedersek kayboluruz. Şehirlerin genetiği de tarihi binalarımızdır. Bu tarihi binalarımızı kaybetmemeliyiz.

Aslında bizim kültürümüzde  dikey yapılaşma yok, yatay yapılaşma var.   Biz 60, 70, 80, 100, 110 metrekarelik bir veya iki katlı binaların projelerini  ve  maketlerini üretelim. Belediyeler de ruhsat verirken kişilere binaların dış görünüşü en azından bunun gibi olsun desinler. Köyler beton yığını oldu. Köylerde 4-5 katlı apartmanlar yapmaya başladılar. İnanın köy mü şehir mi karıştırıyoruz. Batılı ülkelerde şehirde yaşıyorsunuz ama köy havasını size teneffüs ettiriyorlar.

Benim bireysel olarak istediğim o anlamda bizler şehirlerde de yüksek katlı binalardan kurtulup tek veya iki katlı binaların yapılmasını tercih edip merdivensiz yaşama başlamalıyız. Bizim şehirlerimizde mutlak suretle yeni bakış tarzına ihtiyacımız var.

Ben bu çalıştayın ülkemize ve ilimize büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Başta Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve onun değerli bürokratlarına ülkemiz genelinde böyle önemli bir konuyu masaya yatırarak tartılışıp değerlendirilmesini sağlamak amaçlı çalıştayları düzenledikleri için çok teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın ilimizde düzenlenmesine sağladığı katkılardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.’’dedi.

Vali İbrahim ŞAHİN’in konuşmalarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı İbrahim ACAR, Prof. Dr. Seyfettin ERDOĞAN ve Doç. Dr. Ayfer GEDİKLİ tarafından 11 Şubat tarihinde Samsun’da düzenlenecek olan Şehir Kimliği Çalıştayı ile ilgili tanıtım sunumları gerçekleştirildi.

Toplantıya ayrıca Samsun Milletvekili Ahmet YENİ, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus BEKDEMİR, Atakum Kaymakamı Ali BAKOĞLU, Ayvacık Kaymakamı Can Kazım KURUCA, Vezirköprü Kaymakamı Mahmut KAŞIKÇI, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı. Hbr: samsun.gov.tr