Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

SANTRALE KARŞI ORTAK PLATFORM

SANTRALE KARŞI ORTAK PLATFORM

Terme?deki sivil toplum kuruluşları, Akçay mevkiinde kurulması planlanan Termik santrale karşı bir platform oluşturmak için 16 Ağustos Cumartesi günü Belediye Kültür Merkezinde toplandı.

Açılış konuşmasını Zekai Altunpala`nın yaptığı toplantıda, “Süreci belge ve bilgilerle beraber takip etmeliyiz.” diyen Altunpala, “Her türlü bilgi ve belgeleri birbirimizle paylaşalım ve örgütlü olalım, bu olay karşısında duralım. Termik santralin ne bize ne tarıma ne de turizme bir faydası olur. Bir ağ gibi bizi örecekler.”dedi.

FİKİRLER PAYLAŞILDI
Açılış konuşmasının ardından toplantıya katılanlar görüşlerini bildiren kısa konuşmalar yaptı.

Termik santralin kurulma aşaması hakkında kısa bilgiler veren Cemil Keleş, “Öncelikle kurum ve kuruluşlardan izin alınıp dosya hazırlanarak ÇED toplantısı yapılır. Karşı görüşler çok olacağından bu durum kamuoyundan saklanır. Toplantı için insanların az ve ulaşımın zor olduğu yerler belirlenir. Kısacası bu göstermelik bir toplantı olur.”dedi. Bunun bir felaket olduğuna dikkat çeken Mustafa Güner de, “Toprağa karışan ağır metaller yağmur ile karışır bu da fındığımızı, çeltiğimizi, tarımımızı mahveder. Kimse fındığımızı, tarım ürünlerimizi, pirincimizi almaz. Tüm Terme halkından bu duruma karşı çıkmalarını bekliyorum. İrademizi ortaya koyalım ve örgütlenelim.
Terme`nin topraklarında doğduk ve Terme`nin çocuğuyuz. Bir olalım halkı bilgilendirelim. Bir platform oluşturalım alt yapının oluşabilmesi için bütün belgeleri bilgileri toplayalım. Termeli olarak bir araya geleceğiz ve bu sorunları çözeceğiz.” dedi.

“YAŞAYARAK ÖLÜRÜZ”
Toplumu sevk ve finanse edecek yapının bir an önce oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Büyük Birlik Partisi Terme İlçe Başkanı Rasim Kani “Bu siyasi bir hareket değil Termeyle alakalı bir şeydir. Bu durum ekmeğimize, suyumuza etki edecektir. Kuracağımız bu platformda, yönetim, yürütme kurulu, hukuk masası, platform eylem planı oluşturup mitingler yaparız. Terme halkına afiş, broşür dağıtarak vatandaşı bilgilendiririz.
Bunu muhakkak engellememiz lazım. Eğer engelleyemezsek Terme, yaşanmaz hale gelir.”dedi.

“Oluşacak platformda önde koşanlardan biri de ben olacağım.” diyen Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mithat Türkyılmaz, “Bize çok görev düşüyor. Yakında kent konseyi oluşturacağız ve konseyde bizim için çok önemli gerekli bilgi ve belgeleri bir an evvel hazırlayıp ilgili makamlara iletmeliyiz.”dedi.

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan TİAD Başkanı Muammer Çelik ise, “Sivil toplum kuruluşlarıyla birlik olup uzman kişiler yardımıyla halkımızı acilen bilgilendirmeliyiz.” dedi.
Toplantıda ayrıca Terme`nin birinci derecede tarım alanı olduğu vurgulanarak “Termik santralin kurulacağı yer fındık bahçesidir. Termik santralin yetkilileri o alanı çalılık olarak göstermişler ama orası tarımsal bir alan fındık bahçesidir. Bu işin başlangıcı da ÇED raporudur. Bu alanın tarım alanı olduğunu belgelemeliyiz. Platforma bilgi ve belge konusunda yardımcı olmak isteyenler bize;

Rasim Kani: 05425443529
Zekai Altunpala: 0545 766 45 65
Cemil Keleş: 0536 270 06 55 numaralardan ulaşabilirler.”