Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

SASKİ'DEN TERME'DE TAŞKINLARI ÖNLEYECEK YATIRIM

SASKİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ), ani ve şiddetli sağanak yağışların neden olduğu su baskınlarını ortadan kaldırmak için tüm gücüyle çalışıyor.

 Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ), ani ve şiddetli sağanak yağışların neden olduğu su baskınlarını ortadan kaldırmak için tüm gücüyle çalışıyor. Oluşan yağışların su baskınlarına neden olmadan toplanması amacıyla yağmursuyu terfi projesini hayata geçiren SASKİ, ilkini Gülsan'da yaptığı projenin ikincisini de Terme ilçesinde inşa ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, şiddetli ve ani sağanak yağmurlar neticesinde meydana gelen taşkınlarda belirlenen zayıf noktalar için hızla çalışma yapıp projeler ürettiklerini söyledi. 
 Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçe merkezleri ile kırsal mahallelerdeki altyapı çalışmalarına aralıksız devam ederken Canik, Terme ve Bafra'da yaşanan su baskını problemlerini ortadan kaldıracak Yağmursuyu Keson Terfi Merkezi Projeleri de hızla hayata geçiriliyor. Canik ilçesinin eski stat kavşağındaki Çarşamba Caddesi ile Atatürk Bulvarı arasında kalan orta refüjünde inşa edilen Keson Kuyu Terfi Merkezi'nin yapımını tamamlayarak devreye alan SASKİ, 29 milyon liraya mal edilen keson kuyuda depoladığı yüzey sularını, terfi hattı ile Mert Irmağı'na deşarj ediyor. 
Canik'teki projenin devreye alınmasının ardından Terme projesini başlatan SASKİ, Çay Mahallesi'nde de 10 metre çapında ve 10 metre derinliğinde Keson Kuyu Terfi Merkezi inşa ediyor. İlçenin en düşük kotuna sahip Çay Mahallesi'nde yapılan ve yatırım bedeli 26 milyon 500 bin lira olan Keson Kuyu Terfi Merkezi ile yağmursuyu kollektör hatlarıyla toplanan yağmursuları 2250 lt/sn'lik pompalar ile Terme Çayı'na iletilecek.  

ZAYIF NOKTALARA ETKİLİ ÇÖZÜM
Şiddetli ve ani sağanak yağmurlar neticesinde meydana gelen taşkınlarda belirlenen zayıf noktalar için hızla çalışma yapıp projeler ürettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Şehrimizin dört bir yanında büyük altyapı çalışmalarını hayata geçirdik. Dev bütçeli projeleri gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. SASKİ ekiplerimizin 17 ilçemizde her noktada içme suyu, yağmursuyu, kanalizasyon çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Ekiplerimiz tarafından yapılan çalışma ile taşkınlardaki zayıf noktalar belirlendi ve hızla projeler üretildi. Eski Sanayi Sitesi ve Gülsan Sanayi Sitesi için de Yağmur Suyu Keson Terfi Merkezi inşaatını tamamladık. Şimdi Terme ilçemizdeki Çay Mahallemizde bir tane yapıyoruz. Ardından Bafra ilçemizde çalışmalar başlayacak. Yeni yatırımlarla, çözüm odaklı projelerle kentimiz için çalışmaya devam ediyoruz"  diye konuştu.

SANİYEDE 2250 LİTRE SU TOPLANACAK
Terme ilçesinde yapımı devam eden çalışma ile ilgili bilgi veren SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Görmüş, keson kuyu imalat çalışmalarının planlanan takvimin önünde ilerlediğini belirterek “Çay Mahallesi bölgenin en düşük kotuna sahip bir yer. Dolayısıyla ani ve aşırı yağışlarda su baskınları yaşanmaktaydı. Biz de mahallemizde biriken yüzey sularını terfi ederek bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla keson kuyu inşa ediyoruz. Ardından her biri saniyede 450 litre olmak üzere toplamda saniyede 2 bin 250 litre suyu toplayacağımız 5 adet pompa yerleştireceğiz. Hızla depolayacağımız yağmur sularını terfi hattı ile Terme Çayı'na ulaştırıp deşarj edeceğiz. Buradaki yatırımın ardından da Bafra ilçemizde yağmur suyu sistemine entegre olacak 10 metre çapında keson kuyu inşaatımız başlayacak” dedi. İlçedeki diğer yağmur suyu şebeke yatırımlarının da devam ettiğini dile getiren Görmüş, keson kuyu yatırımlarının 3 ilçemizdeki su baskınlarını büyük oranda önleyeceğini de söyledi.