Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

SEPETTEKİ MISRALAR İZLEYİCİYLE BULUŞTU

SEPETTEKİ MISRALAR İZLEYİCİYLE BULUŞTU

Termeli Şair Azmi Taşdan´ın hayatını konu alan yirmi beş dakikalık ?Zanaattan Sanata: Sepetteki Mısralar? belgeseli, uzun bir çalışmanın ardından YouTube´da yayınlandı. Yapımcılığını, yönetmenliğini yapan Mehmet Alp Güven ve Mehmet Öz, Azmi Taşdan´ın sepe

Termeli Şair Azmi Taşdan´ın hayatını konu alan yirmi beş dakikalık ?Zanaattan Sanata: Sepetteki Mısralar? belgeseli, uzun bir çalışmanın ardından YouTube´da yayınlandı. Yapımcılığını, yönetmenliğini yapan Mehmet Alp Güven ve Mehmet Öz, Azmi Taşdan´ın sepetçilik zanaatıyla şairliğini buluşturarak farklı bir kadrajda izleyicilere sundu.
Yaklaşık bir yıldır bu çalışmayla uğraşan, Terme Pazar Camii´ nin belgeselini hazırlayarak ilçemize ödül getiren Mehmet Alp Güven ve Mehmet Öz, ?İlçemizde belgeseli yapılabilecek onlarca şey bulunuyor. Elbette bunların değerinin bilinmesi gerekir. Bu değerlerden bir tanesini de Bilgi Pınarı dergisinde tanıdığımız Terme´nin şairi Azmi Taşdan´dır. Gerek yapmış olduğu zanaatı sepetçilik ile gerekse gönlünden yazdığı şiirleriyle tanınası ve tanıtılması gereken insanlardan biridir.? dedi.
Belgeselin nasıl ortaya çıktığını belirten Güven: ?Kendisiyle telefonda görüştükten sonra ziyaretine gittik ve belgeselini hazırlamak istediğimizi söyledik. Kendisi bizi kırmadı ve hemen ardından çekimler yapmaya başladık. Burada önemli olan belki de sepetçiliği ile şairliğini buluşturmaktı. Biz de bunu sunmaya çalıştık. O da kendi deyimiyle ´sepetlerle aramda çok şey var´ demişti. O sepetlerini yaparken şiirlerini okuyor. Onun sepetleri, onun şiirlerini dinliyor. Yani olası bir durumu izleyiciyle buluşturmaya çalıştık.? dedi.

AKLIMIZDA FARKLI ŞEYLER DE VAR
Sunulacak değerli şeyleri ekrana taşımak istediklerini söyleyen genç sinemacılar: ?Çekimler uzun sürdü ve ardından kurgu, montaj çalışmaları başladı. Kafamızdakinin bir bölümünü gerçekleştirdiğimizi zannediyoruz. İki-üç kişiyle hazırladığımız belgeselimizde, emeğimizin karşılığını gelen yorumlarla alıyoruz. Aklımızda farklı şeyler de var. Lakin ekibin küçük olması ve belgesel yahut başka bir projede çok fazla alanda bulunduğumuz için çalışmalar uzun sürüyor.? dedi.
Gazetemiz yazarlarından Ahmet Sezgin´in ve Yılmaz İmanlık´ın da konuşmacı olarak katıldığı belgeselde; Azmi Taşdan´ın sepetlerle olan bağı, aileden gelen bir yeteneği olan şairliği, bu zanaata ve sanata nasıl başladığı, hangi şiirini hangi olaydan sonra yazdığı ve daha birçok özelliği bu belgeselde hayat buluyor.
Herkesin bu belgeseli rahatça izleyebileceğini söyleyen Güven: ?YouTube, günümüzde herkesin ulaşabileceği bir mecra haline dönüştü. Bu siteye girip ?Sepetteki Mısralar? yazarak herkes rahatça izleyebilir. Ve telif hakkı söz konusu olunca Azmi Taşdan´ın bir şiirini türkü formatında naçizane besteledik. Bu türküyü de dinleyebilirler. Aynı zamanda belgeselde konuğumuz olan ´Ahmet Sezgin´e, Yılmaz İmanlık´a, Aydın Özyürek´e, Hasan Taşdan´a´ ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz.? dedi.