Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

SEYFİ GÜNAÇTI'NIN BEKLENEN KİTABI ÇIKTI TERME'Yİ YURT EDİNENLER

SEYFİ GÜNAÇTI

Daha önce Bakış Açısı (2011), Geçmişten Günümüze (2013), Türban Diye Diye (2013) ve Dünden Bugüne Termespor (2018) isimli yayınlanmış dört eseri bulunan gazetemiz yazarlarından Seyfi Günaçtı'nın son kitabı 'Terme'yi Yurt Edinenle

 Daha önce Bakış Açısı (2011), Geçmişten Günümüze (2013), Türban Diye Diye (2013) ve Dünden Bugüne Termespor (2018) isimli yayınlanmış dört eseri bulunan gazetemiz yazarlarından Seyfi Günaçtı'nın son kitabı 'Terme'yi Yurt Edinenler' de okuyucuyla buluştu. 
Yazarlarımızın kitapları bir biri peşine yayınlanıyor. “Terme'yi Yurt Edinenler”, 2023 yılı içinde yazarlarımızın, okuyucularla buluşturduğu üçüncü eseri oluyor.
Biz onun uzun zamandan beri bu eserle ilgili çalışmalar yaptığını biliyorduk. Daha geniş bilgi almak için görüşlerine başvurduğumuz Seyfi Günaçtı, eseri hakkında şunları söyledi: 
“Bu eser, yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Bu çalışmanın kaynağını, Ekim 2014 tarihli 'Terme Bilgi Pınarı Dergisi'nin 5'inci sayısında yayınlanan “Ne Zaman Geldiler, Niçin Geldiler?” başlıklı yazım oluşturmaktadır.
Okuyuculardan Öğretmen Tahsin Özkan, “Bizi unutmuşsun. Aslında kitaba almadığın daha başka aileler de var” demişti. Konu aklımdaydı ama çalışmaya ara vermiştim.
Bir sohbet sırasında başka bir arkadaşın, “Sen bu konuyu kitap haline getirmelisin” önerisi üzerine dört yıl önce yeniden çalışmaya başladım.
Bu çalışma; yaklaşık 120 yıl öncesinden başlayarak Doğu Karadeniz illerinden buraya gelen ve Terme'ye yerleşen aileleri kapsamaktadır. Elbette Terme'nin tamamını kapsamıyor. Benim ulaşamadığım veya başka sebeplerle bilgi alamadığım aileler var. 
Bu çalışma, Terme'nin son bir asırlık sosyolojik hayatına farklı bir açıdan ışık tutacaktır diye düşünüyorum.  Bunda tarih vardır, coğrafya vardır, ekonomi vardır, nüfus hareketleri vardır.
Çalışma sırasında konuya gayet olumlu yaklaşanlar olduğu gibi, zorluklarla da karşılaştım. Beni kötü niyetli olmakla suçlayanlar oldu. Çok şükür çalışmamı tamamladım ve okuyucuların görüşlerine hazır hale geldi. Bu, aynı zamanda niyetimin kötü olmadığının da ispatı sayılır.
Meselenin netameli bir konu olduğunun farkındayım. Bu sebeple, bana bilgisi verilmiş bile olsa aileleri veya kişileri rencide edecek ifadelerden kaçınmaya çalıştım. Hatta bazılarının “yazabilirsin” dediği konuları, son kontroller sırasında kitaptan çıkardım. Buna rağmen gözden kaçan ifadeler olmuşsa, şimdiden özür diliyorum.
Kitabın basımına katkı sağlayan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç'a, Tellioğlu Metal A.Ş.'ye, Atakum OSGB Yöneticisi Yaşar Akçay'a, her aşamada görüşleriyle ve kişilere ulaşma konusunda verdikleri bilgilerle katkıda bulunanlara ve aileleriyle ilgili bilgileri benimle paylaşarak bu eserin oluşmasına katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. 
Bu eserin Terme'ye, Termelilere ve Terme ile ilgili çalışma yapacaklara faydalı olmasını diliyorum” dedi.
Hocamızın elinde bir çalışması daha olduğunu duyduk. Biz de Seyfi Günaçtı hocamızı tebrik ediyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.