Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

SİYAH KUMLA YENİ BİR DOĞAL SABUN ÜRETTİLER  

SİYAH KUMLA YENİ BİR DOĞAL SABUN ÜRETTİLER  

Terme Kozluk OMV Fen Lisesi öğrencileri Bilge Canel Taflan, Zeynep Zülal Yılmaz ve danışman öğretmenleri Ahmet R. Arslantürk ile bitkisel atık yağ, besleyici yağlar ve manyetik siyah kumla yeni bir doğal sabun ürettiler.

Terme Kozluk OMV Fen Lisesi öğrencileri Bilge Canel Taflan, Zeynep Zülal Yılmaz ve danışman öğretmenleri Ahmet R. Arslantürk ile bitkisel atık yağ, besleyici yağlar ve manyetik siyah kumla yeni bir doğal sabun ürettiler.  

Ürün için Türk Patent Enstitüsüne patent başvurusu yapan öğretmen Ahmet R. Arslantürk ve öğrencileri, ön araştırma sonuçlarından sonra 20 yıllık patent hakkı alacaklarını belirtiler.  

Okul müdürü Sait Tuğ, atık yağları çevresel kirletici olmaktan çıkararak hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacağını ifade ederken “ Projemiz, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında, çevre sorunlarına dikkat çekecek, Çevre bilincini geliştirecek, Öğrencilere “Sürdürülebilir yaşam” tarzını benimsetecek, okul bütçesine katkı sağlayacak, Ülke ekonomisine destek verecektir.” dedi.  

 

Cildi Koruyucu, Besleyici ve Onarıcı Özelliğe Sahip 

Yıllardır bitkisel atık yağlar soğuk veya sıcak süreç yöntemi ile sabun yapımında kullanıldığını ifade eden Fen lisesi 10-A şubesi öğrencisi Zeynep Zülal Yılmaz “ Sadece yağ, su ve kostikten meydana gelen doğal sabun piyasa sabunlarına kıyasla daha az ömürlü olmakta ve neme bağlı olarak jelimsi bir kıvama gelmektedir. Diğer yandan temizleme gücü zayıf ve az köpüren sabunlar elde edilmektedir. Doğal sabunlardaki dezavantajları ortadan kaldırabilmek için atık yağlara Kakao, Palm, Shea, Hindistan cevizi yağı gibi farklı özellik ve bileşime sahip yağlar eklenerek cildi koruyucu, besleyici ve onarıcı özellikler kazandırılmıştır. “dedi. 

Fen lisesi 10-A şubesi öğrencisi Bilge Canel Taflan ise “Doğal sabun yapımındaki temel amaç kullanılan malzemelerin doğal olması ve cilde koruyucu, besleyici, onarıcı etkiler sağlamasıdır. Bu amaçla elde edilen doğal sabunun özelliklerini artırmak için sabunun içeriğine ek olarak manyetik siyah kum ekledik.”dedi. 

 

Manyetik Siyah Kum Nedir?  

Manyetik siyah kum, ağır, parlak, parça parça manyetik etkiye sahip, alüvyonlu topraklara verilen isimdir. Thorium, Titanium, Turgsten, Zirconium ve %99’a (doksan dokuz) varan oranda yararlı metal içerir.  

 

Manyetik Siyah Kumun Faydaları Nelerdir?  

Vücuttan negatif enerjiyi uzaklaştırıyor, yerine daha fazla pozitif enerjiyi vücuda çeker; Stresi azaltır;  Mutluluk hormonlarını çalıştırır;  Hayat enerjisini artırır (Depresyona iyi gelir) ; Zinde hissettirir;  İyi bir uykunun yardımcısıdır;  Ağrıları hafifletir;  Romatizmal hastalıklar ve felç tedavisine destek olur;  İnsan vücudunda düzenleyici bir etki uyandırarak, biyoenerjiyi düzenler; Kalbe iyi gelir. (Dikkat: Sadece kalp pili kullananlar için kesinlikle tavsiye edilmez);  Timüs Bezini aktive eder;  Kalp ve damar hastalıklarına (1 ve 2. Seviye hiperlonik hastalık, kronik iskemik kalp hastalığı, postenferktüs kardiyoskleroz, miyocardiyo distrofi vb.) iyi gelir; Kas, iskelet sistemi hastalıkları (Kronik aşamadaki) romatizma, iltihap( poliontriti, osteoartrit, osteoporoz, osteokondropati) ve travma sonrası rehabilitasyon sürecinde etkilidir ; Sinir sistemi hastalıklarda (depresyon, hipertonik form nevrozu, klimakterik nevroz, nevralji vb.) olumlu etki gösterir;  Pediatrik hastalıklarda ( ICP, spiral felç, raşitizm, doğum travması vb.) etkilidir; Kısırlığa neden olan kronik hastalıklara iyi gelir ; Vücut dengesini sağlayıcı, stres azaltıcı, mutluluk hormonlarını çalıştırıcı, depresyon-nevralji gibi sinirsel hastalıkları iyileştirici, iyi bir uyku desteğidir; Manyetik alan, acıyı dindirici ve iltihabı kurutan bir etkiye sahipken, dolayısıyla vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek dokuların yenilenmesini sağlar; Manyetik alan, kalp performansı üzerinde de olumlu bir etkiye sahip; kalbin fonksiyonunu etkiliyor, miyokardiyum esnasında oksijen eksikliğini azaltıyor ve koroner kan akışını artırır. (kalp pili olanlar için riskli)