Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

TARiHi TÜRBEDE DEFiNE ARADILAR

TARiHi TÜRBEDE DEFiNE ARADILAR

Terme´nin Bazlamaç Mahallesinde bulunan 1900´lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen Bazlamaç Türbesi´ne ait asıl defin yerinin, tarihi eser kaçakçıları tarafından define aramak amaçlı kazıldığı bildirildi.

Terme´nin Bazlamaç Mahallesi Yavuz Sokak´ta yer alan ?Hüseyinoğlu Türbesi´ ve ?Horasanlı Dağdıralı Türbesi´ adıyla bilinen tarihi türbenin defin yeri, tarihi eser kaçakçıları tarafından talan edildi. Bazlamaç Mahallesi Muhtarı Veysel Zorlu, ?Köyümüzde şimdiye kadar, bir tek bu olay oldu? dedi.

MUHTAR ZORLU: KAZMIŞLAR AMA?
Bazlamaç Mahallesi Muhtarı Veysel Zorlu, ?Mahallemiz 3 köyün birleşiminden oluşuyor. 70-80 hanelik bir mahalleyiz. Burada herkes birbirini tanır. Mahallemizdeki Dağdıralı Türbesi´nin olduğu alanda eskiden büyük bir ailenin yaşadığını biliyoruz. Uzun seneler burada yaşayan ailenin üyeleri ´Gidelim mi, daha duralım mı?´ demiş ve o dönem köyün adı ?Dağdıralı´ olarak değiştirilen konulmuş. Yöre halkımız eskiden buyana burada Horasanlı bir şahısın yattığını konuşuyor. Bu kişinin evliya olduğu söyleniyor. Tarihi bir yapı olduğu için biz de kendi imkanlarımızla buranın bakımını yapıyor ve koruyoruz. Burada define olayları pek yaşanmaz. Daha önce de hiç olmadı bir tek bu oldu. Duyduğumuz bildiğimiz kadarıyla, burayı aramış ve kazmışlar ama bir şey bulamamışlar? diye konuştu.

2010 YILINDA KORUMA ALTINA ALINDI
Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´ndan edindiğimiz bilgilere göre; tarihi türbe, sit kapsamına alınarak 25 Mart 2010 tarihinde alınan kararla koruma altına alındı. Türbe ayrıca, aynı bölgede 14 yüzyılda Beylikler arası Mücadelelerle, Osmanlı-Mahâlli Beylikler arası hakimiyet mücadeleleri veren Cüneyt Bey´in (Cüneyd-i Bağdat) türbesiyle birlikte değerlendirildi. Karadeniz´e özgü ahşap yapı tarzına sahip tarihi türbenin çatısı kiremit ile kaplı. Dış ve iç bölümleri tamamıyla ahşap olan türbenin, içerisinde ise 2 adet ahşap sanduka (genellikle seçkin kişilerin asıl mezarının üzerine yerleştirilen, tahta ya da mermer tabut) yer alıyor. Hbr: Samsun Gerçek