Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

TERME CADDELERİNDE ORGAN BAĞIŞI FARKINDALIĞI

TERME CADDELERİNDE  ORGAN BAĞIŞI FARKINDALIĞI

Terme İlçe Sağlık Müdürlüğü, Terme Toplum Sağlığı Merkezi ve Darüşşifa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerinin katılımlarıyla 03-09 Kasım Organ Bağış haftası Etkinleri kapsamında ilçemizin değişik yerlerinde bir dizi farkındalık çalışması gerçekle

Terme İlçe Sağlık Müdürlüğü, Terme Toplum Sağlığı Merkezi ve Darüşşifa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerinin katılımlarıyla 03-09 Kasım Organ Bağış haftası Etkinleri kapsamında ilçemizin değişik yerlerinde bir dizi farkındalık çalışması gerçekleştirildi.

Hafta münasebetiyle İlçemizdeki Kapalı Cuma Pazaryerinde stant açılarak pazaryeri esnafı ve gelen vatandaşlara broşürler dağıtılarak konunun önemi anlatıldı. Ayrıca ilçemizin işlek caddelerine afişler asılarak bölge esnafın da organ bağışı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Terme Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Murat Başeskioğlu, Türkiye´de 30 bine yakın hastanın organ ve doku beklediğini söyledi.

Ülkemizde organ bağışlarının yeterli sayıda olmadığı için bu insanların hayatlarını kaybettiğini ifade eden Dr. Başeskioğlu, "Tüm bu çabamız, yaptığımız eğitimlerin nedeni ülkemizde organ bağışı sayısını arttırarak bu bekleyen insanlarımızı bulundukları güç durumdan kurtarmaktır" dedi.

Her yıl 2 bin 500 karaciğer hastasının nakil beklediğine vurgu yapan Dr. Murat Başeskioğlu, "Türkiye´deki organ nakli yetersizliğinin en önemli nedeni organ bağışı azlığıdır. Organ bağışları aile arasındaki anlaşmazlıklar, donör görünüşünün ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme ve beyin ölümünü anlamama nedenlerinden dolayı reddediliyor. Organ bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir" diye konuştu.

Etkinlik kapsamında organ bağışı konusunda halkımızda aşırı ilgi oluştuğu gözlemlendi. Bunun sonucunda organ bağış sayısında ciddi bir artış meydana geldi ve gelmeye devam etmektedir.

Organ bağışı konusunda halkımızı bilgi almak ve bağışta bulunmak üzere Aile Hekimliklerine, İlçe Sağlık Müdürlüklerine ve Toplum Sağlığı Merkezimize davet ediyoruz. Unutmayalım ki; Bağışlanan Her Organ Filizlenen Bir Candır.