Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Terme Genç İşadamları Ve Girişimciler Derneğinden 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ´NDE ANLAMLI ZİYARET

Terme Genç İşadamları Ve Girişimciler Derneğinden 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ´NDE ANLAMLI ZİYARET

3 Aralık Dünya Engelliler gününde bir araya gelen Terme Genç İşadamları ve Girişimciler Derneği başkanı ve üyeleri Terme Engelliler derneğini ziyaret etti.

3 Aralık Dünya Engelliler gününde bir araya gelen Terme Genç İşadamları ve Girişimciler Derneği başkanı ve üyeleri Terme Engelliler derneğini ziyaret etti.


Sohbet havasında gerçekleşen ziyarette Engelli vatandaşların yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların giderilebilmesi için ne yapılması gerektiği konuları tartışıldı.


Terme Genç İşadamları ve Girişimciler Derneği Başkanı Mustafa Çelebi ?Öncelikle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü´nüzü kutlarız. Sadece 3 Aralıklar´a değil yılın 365 günü engelli arkadaşlarımızı hatırlayıp ve engellilere karşı toplum olarak duyarlı olmamız gerektiğinin bilinci içerisinde hareket etmeliyiz. Toplum olarak empati yaparak hareket edersek onlar için daha duyarlı olabiliriz. Bu konuyla ilgili başta yerel yönetimlere, STK lara ve toplumun her kesimine büyük görevler düşüyor.


Engelli arkadaşlarımızın istihdamı konusu onlar için yapacaklarımızın başında gelmelidir. Türkiye´de engellilerin işsizlik oranı %75 oranındadır. Bu oran Almanya´da %20, ABD´de %5,3 ve Meksika´da ise %1 civarındadır. Yine Türkiye´de sosyal güvencesi olmayan engelli oranı %55´tir. Bu işsizlik oranını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmamız gerekir. Engelli ve engelli yakınlarına ödenen maaşların olumlu gelişme olduğunu görmekteyiz. Ancak bunların da yeterli olmadığını görüyoruz.


Engellilerin kamu ve özel sektörde istihdam edilmesi için 2006 yılında çıkan yasayı önemsiyoruz. Bu yasaya göre kamuda çalışan engelli oranı %4 özel sektörde ise %3 tür. Bununla ilgili uygulamada aksaklık görülebiliyor. Bu yasanın uygulanması için özel sektördeki işe alınacak engelli arkadaşlarımıza devletin pozitif ayrımcılık yaparak işverenin desteklenmesi bu uygulamanın hayata geçirilmesini teşvik edecektir. Bizler Terme Genç İşadamları ve Girişimciler Derneği olarak toplumumuzun %12´sini oluşturan engelli arkadaşlarımızın istihdamı önemsiyoruz. Gerekli fiziki şartlar sağladığında Termeli işverenler olarak bu konuda duyarlı olacağımızın bilinmesi isteriz.?dedi.


Terme Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Kökten ise ?Ziyaretiniz bizleri çok mutlu etti. Bizleri ve sorunlarımızı dinlediğiniz için çok teşekkür ederiz bu tür ziyaretlerinizin her zaman devam etmesini isteriz.?dedi.