Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TERME PLATFORMUNDAN ÇELTİK PANELİ

TERME PLATFORMUNDAN ÇELTİK PANELİ

Geçtiğimiz ay Ankara´da toplanan Terme Platformu, Sayıştay Onursal Daire Başkanı Nurşen Yapıcı´nın başkanlığında bu kez Terme´de toplandı. İlçeye Cuma günü gelen platform üyeleri, Terme´de bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Terme´de birlik beraberliği sağlamak, yatırımları hızlanmasında Ankar´a Terme arasında köprü oluşturmak amacıyla kurulan, Terme Platformu çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İlk toplantısını geçtiğimiz ay Ankara´da yapan Terme Platformu, platform başkanı Nurşen Yapıcı başkanlığında bu defa Terme´de toplandı. Terme´de birtakım incelemelerde bulunan Terme Platform aynı zamanda Terme ekonomisinde büyük bir paya sahip çeltik için ?Çeltik Paneli? düzenledi.

?TERME PLATFORMU OLARAK
CİDDİ PROJELERİMİZ VAR?
Terme Platformu´nun ilk etkinliği olan ?Çeltik Paneli? 15 Kasım Cuma günü Terme Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlendi.
Terme Platformu Başkanı Nurşen Yapıcı´nın Moderatörlüğün´de başlayan panele, Samsun Valisi Osman Kaymak, Terme Kaymakamı Emin Alıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Başbay, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, PUİS Genel Başkanı ve Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş, DSİ Bölge Müdürü Nazmi Koçak,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Terme Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Ekmekçi, Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Dinç,  TİAD Başkanı Muzaffer Karapıçak, ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile Termeli çiftçiler katıldı.

Panelde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Terme Müdürü Tuncay Demir, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü´nden Dr. Rasim Ünan ve Nagehan Çil Turgut, Alfa Tohumculuk Resul Engin, Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürlüğü´nden Mustafa Nadir Eren ve Sanayici Halil Karaçuha sunumlarıyla yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan Terme Platformu Başkanı Nurşen Yapıcı, platformun Terme´nin yetiştirdiği değerlerini bir araya getirmek ve bu değerlerin bir arada kalarak uzmanlık alanlarıyla Terme´ye katkı sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade ederek ?İlk toplantımızı 4 Kasım 2017´de Ankara´da gerçekleştirdik. İkinci toplantımızı baba ocağımız olan Terme´de yapmaya karar verdik. Terme platformu olarak ciddi projelerimiz var. Bugün burada Terme için ilk etkinliğimizi düzenliyoruz. Terme´nin en önemli geçim kaynaklarından olan çeltiğin kalite ve rekoltesinde düşüş yaşanmıştır. Son yıllarda bunun giderek arttığı tespit edilmiştir. Bu durumun düzeltilmesi için uzmanlara başvurmamız gerektiği anlaşılmıştır. Bu kapsamda kurucu üyelerimiz arasında yer alan akademisyenler ve üst düzey yöneticiler tarafından gerekli çalışmalar başlatılacaktır.?dedi.

ÇELTİK ÜRETİMİNDE SAMSUN,
TÜRKİYE İKİNCİSİ
Panel´de konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, çeltiğin dünyada buğday ve mısırdan sonra en fazla üretim ve tüketimi olan tahıl olduğuna dikkat çekerek ?Türkiye son yıllarda sürekli artmakta olan üretim miktarıyla gelecek yıllarda pirinçte kendi kendine yeter bir ülke olma yolunda ilerlemektedir. Samsun´da, 156.297 dekar alanda 129.000 ton çeltik üretilmekte ve toplam çeltik üretimimizin % 13,4´ünü üreten 2. İl konumundayız. 8 ilçemizde çeltik üretilmektedir. Pirinci ve pidesi ile ünlü olan Terme´de yaklaşık 15.400 dekar ekiliş ve 10.400 ton çeltik üretimi ile çok büyük önem arz etmektedir.
Şu da bir gerçektir ki, elde edilen ürünün yüksek kalitede ve tüketici talebine uygun olması, üretimde sürekliliğin sağlanarak sanayisinin gelişmesine katkı yapılması, ürünün üreticiyi memnun edecek fiyat aralığında olması ve pazarlamada sorun yaşanmaması, güvenilir gıda statüsünde tarladan sofraya kadar izlenebilir olması gerekmektedir. "dedi.

TERME, GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİYLE
TÜRKİYE´DE HATTA DÜNYADA MARKADIR
Toplantıda konuşma yapan diğer bir isim, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncay Demir oldu.
Terme´nin özellikle çeltik, soya ve kavak üretiminde Türki´yede önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Demir ?72 Bin nüfusa sahip ilçemiz, 548 bin dönüme sahip ancak bunun 426 bin dönümünü tarımsal faaliyetler için kullanılıyor. Bunun 15 Bin dönümü çeltik, 18 Bin dönümü ise soya ekili. Kavak alanı olarak Kanada´dan sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Yani Terme, kavak alanında dünya markası haline gelmiştir. Yine ilçemizde 765 dönüm alanda örtü altı sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Az miktarda da olsa 10 yıldır 4 dönümlü alanda kesme gül yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz var. Son yıllarda kendini gösteren üretimi artan, ciddi bir pazar potansiyeli olan istiridye mantarı yetiştiriciliği de kendini göstermektedir. Samsun Mantar Yetiştiricileri Birliği Başkanımızda Termelidir. Samsun´un ilkleri arasında yer aldığımız diğer bir alanda arıcılıktır. 25 bin kovanı gezici arılardan oluşan toplam 26 bin 516 kovanımız bulunmaktadır. İlçemiz sahip olduğu geniş ürün yelpazesiyle Türkiye´de hatta dünyada marka değerine sahiptir.?dedi.

TERME´DE HAMMADDE SIKINTISI
Sanayici olarak konuşma yapan iş adamı Halil Karaçuha, ?İlçemizin en önemli geçim kaynağını tarım gelirleri oluşturmaktadır. Tarım gelirlerinin başında ise birinci sırada fındık, ikinci sırada çeltik tarımcılığı gelmektedir. Tarım artık bir aileyi geçindirecek geliri sağlayamayınca, insanlar büyük şehirlere göç etmişler, seneden seneye gelerek 1 haftada fındığını toplayıp tekrar geri dönmüşlerdir. Bunun bir çeltik hasadında yapmanız mümkün olmamaktadır. Çeltik sizden emek ve zaman istemektedir.
İlçemizde çeltik eliminin azalması neticesinde biz değirmenciler de ihtiyaç duyduğumuz hammaddeyi en yakın ilçelerden başlayarak hammadde arayışı içerisinde bulunmaktayız.
Bu ise Terme pirincinin özelliğinin tamamen kaybolmasına sebep olmuştur.?diyerek sorunların ortadan kaldırılması için alınması gereken tedbirleri anlattı.