Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TERME BELEDİYESİ'NDEN ALTERNATİF TARIMA ÖNCÜ PROJE

TERME BELEDİYESİ

Alternatif tarımda önemli çalışmalara imza atan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, hizmetlerine bir yenisini daha ekledi.

 Alternatif tarımda önemli çalışmalara imza atan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. 
Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, günde yaklaşık 1 ton üretim kapasitesine sahip, ilçenin ilk sebze-meyve kurutma tesisinin deneme üretimlerini tamamlayarak hizmete başladığını duyurdu.
"Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) desteğiyle alternatif tarımda yeni bir hizmeti daha hayata geçirdik" diyen Başkan Kılıç, toplam bütçesi 5 milyon TL olan proje hakkında şu bilgileri verdi:
"Yüksek bir tarım potansiyeline sahip ilçemizde son dönemde mevsimsel değişiklikler ve alternatif tarım arayışları neticesinde özellikle cennet hurması ve diğer meyve sebze türlerinin kurutulmasıyla ilgili bir artış olduğunu tespit ettik. Yaptığımız ön çalışmalar sonrasında meyve sebze kurutma tesisi için DOKAP'a hibe başvurusunda bulunduk. Projemiz onaylandı ve 3 milyonluk hibe aldık. Bizde Terme Belediyesi olarak 2 milyon TL'lik eş finansman desteği sağlayarak, 5 milyon TL'ye tesisimizi hayata geçirdik.

BU TESİS BÖLGEYE HİZMET VERECEK
Tesis bölgedeki çiftçilere ve girişimcilere hizmet verecek. Son dönemde özellikle cennet hurması kurutulmasına ve satılmasına yönelik ciddi bir çalışma var. Hemşerilerimiz kendi imkanları ile ve zor şartlar altında üretim yapmaya çalışıyor. Biz de bu açığı görerek böyle bir çalışmaya imza atma gereği duyduk. Meyve sebze kurutma tesisimizi inşa ettik. Deneme üretimleri tamamlandı.

ÜRETİMDEN PAKETLEMEYE KADAR...
Günde yaklaşık 1 TON üretim kapasitemiz var. Başta ilçemiz olmak üzere komşu ilçelerdeki meyve ve sebzelerin kurutulması hedeflenmekte ve tarımsal ürünlerin taze tüketim vakti geçmeden ürüne değer katacak kuru ürün haline getirilecek. Yakın zamanda ilçemizde kurutulan meyve sebzeler başta ilimizdeki perakende ve toptan satış noktaları başta olmak üzere ülke geneline satışlara başlayacak. Kurutmanın yanında paketleme makinelerimizde kuruldu. Paketleme makinelerimiz aynı bölgede bulunan istiridye mantarı üretim çadırlarımıza da hizmet verecek.
VATANDAŞLARIMIZ KENDİ YİYECEKLERİNİ DE KURATABİLECEK
Ayrıca kendi meyve ve sebzelerini kurutmak isteyen tüm vatandaşlarımız da kurutma tesisimizden hizmet alabilecek.