Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

TERME ENGELLİLER DERNEĞİ 1. ULUSAL ENGELLİLER ÇALIŞTAYI`NA KATILDI

TERME ENGELLİLER DERNEĞİ  1. ULUSAL ENGELLİLER  ÇALIŞTAYI`NA KATILDI

Engellilerin sorunlarının değer-lendirmek adına Samsun`da Karadeniz Engeliler Federasyonu`nca (KEF) dü-zenlenen 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı sona erdi.

Karadeniz Engeliler Federasyonu`nca düzenlenen ve iki gün süren 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı sona erdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi`nce bir süre önce engellilere yönelik yaptırılan MaviIşıklar Eğitim, Dinlenme, Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı`nda düzenlendi.
Çalıştaya, Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Terme Engelliler Derneği ile çok sayıda engelli ve davetlikatıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, engelli olmanın bireyi toplumdan soyutlamaması gerektiğini vurgulayarak “Engellilik hem kendisini hem aile belli zorluklarla karşılaştıran bir durum ama bu demek değildir ki, engelli olan kişi toplumdan soyutlansın, bir binanın içende kalsın ve bağı kesilsin. Toplumların sosyo ekonomik düzeyleri arttıkça burada farklı ve iyileştirici birçok tedbir alınıyor. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`mızın önemli çalışma dallarından birinin engelliler olmasıyla son 12 yılda bu alanda büyük adım kaydettik. "dedi.

AMACIMIZ; SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEK
Çalıştayın başarılı olması temennisinde bulunan KEF Başkanı Selman Saruhan ise amaçlarının; gerek devlet ve gerekse sivil toplum kuruluşları bazında engellilere yönelik yapılan çalışmalara katkı sağlamak, sorunlara yeni çözümler üretmek, yetkilileri ve kamuoyunun dikkatlerini bu çözümlere karşı daha duyarlı hale getirmek olduğunu söyledi.
Tüm Engelliler Konfederasyonu Başkanı Nedim Kılıç da, çalıştaya Türkiye`nin çeşitli illerinden engelli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığına dikkat çekerek "Bizim en büyük isteğimiz, engellilerin beklentisinin en güzel şekilde karşılanarak üretimde bulunmalarına olanak tanınmasıdır.”dedi.

Engellilerin haklarının gasbedilmemesi adına öncelikle toplumda, engelsiz insanların engellilere sahip çıkması gerektiğini savunan Kılıç, engellilere sunulan hakların insan hakları açısından değerlendirilmesi ve bu konuda toplumun da bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından çalıştayda, engellilerin eğitim sorunları ve çözüm önerileri, engellilerin istihdam sorunları ve engellilerin sosyal yaşama intibaklarında sorunları ve çözüm önerileri gibi ana başlıklar ele alındı.