Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

TERME PLATFORMU 2023 YILI İLK TOPLANTISINI YAPTI

TERME PLATFORMU 2023 YILI İLK TOPLANTISINI YAPTI

Terme Platformu 2023 yılı ilk toplantısını Didim Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürlüğü Tesislerinde gerçekleştirdi. Üyeler, akademisyenlerin sunumlarıyla bilgilendirildi.

Terme Platformu; Terme’nin yetiştirdiği değerleri bir araya getirmek, birbirlerini yakından tanımak, Terme’nin yetiştirdiği insanların bilgi birikim ve deneyimlerinin Terme’ye fayda olarak geri döndürülmesi için Kasım 2017'de kurulmuştu.

17 Mayıs 2023 tarihinde başlayan ikinci Didim toplantısı, Termeli dokuz akademisyen öğretim üyesi, Termeli beş müzisyen ve kendi alanlarında zirve yapmış değerlerin katılımı ile gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmalarını, Didim Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürü Metin Tanrıver ve platform başkanı Nurşen Yapıcı yaptı. Her iki konuşmacı da “hoşgeldiniz konuşmaları”nda tüm üyelere katılımlarından dolayı teşekkür etti. Başkan Nurşen Yapıcı, platformun kuruluş amacını anlattı ve defaten ta uzaklardan gelen katılımcılara saygılarını sundu.

Bu platformda Terme ile doğrudan ve dolaylı alakalı olan konularda akademisyen katılımcılar çok yararlı sunumlar yaptılar. Bu sunumların ilki Terme Kıyı Kimliği konuluydu.

TERME KIYI KİMLİĞİ KONULU SUNUM

Kahvaltı sonrası genç akademisyen Mimar Nur Çelik Nalbant, Terme Kıyı Kimliği konulu yayımlanmış tez çalışmasını sundu.

Sunumda kentin; konumu, doğal yapı özellikleri, tarihsel gelişimi, fiziksel-demografik ve ekonomik yapısı hakkında literatür araştırması ile analizler yapılarak elde edilen verileri sundu.

Analizler ve anket çalışması ile kentte var olan kıyı ve su öğesine dair farkındalıkları incelenmiş ve kentin kimliğinde önemli bir unsur olan suyun ve kıyının etkisi araştırılmıştır. İstatiksel analiz ve anket sonuçları Mimar Nur Çelik tarafından aşama aşama başarıyla anlatıldı.

Sunum sonrasında Nur Çelik Nalbant, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Kıyı Alanlarında Kimlik Özelliklerinin Değerlendirilmesi; Terme Akarsu Kıyısı Örneği konulu yüksek lisans tezini platform başkanı Nuşen Yapıcı’ya günün anısına imzalayarak hediye etti.

Patform üyeleri, büyük emek verip Terme hakkında araştırma yapan ve verdiği sunum ile bilgilendirilmelerine vesile olan Mimar Çelik Nalbant’a teşekkür etti.

FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ SUNUMU

Aynı gün Dr. Öğretim Üyesi Merve Yılmaz Menek; fizyoterapi ve rehabilitasyon çalışma alanları konulu sunum yaptı.

Dr. Öğt. Üy. Merve Yılmaz Menek sunumunda; fiziksel aktivitenin önemi, hastalıklarda fizyoterapi mesleğinin önemi, düzenli egzersizin eksikliğinde yaşanan hastalıklar, yetişkinlerde düzenli egzersizin önemi, birçok hastalıkta koruyucu etkisi olan egzersiz, çocuklar için egzersiz ve çocuklarda düzenli egzersizin önemi, sağlıklı çocuklarda yaş grubuna göre egzersiz ve aktiviteler, yaşlılar için egzersiz başlıkları altında sporun hayatımızda ne kadar önemli olduğunu anlattı.

Her yaşta egzersizin hayatımızdan çıkarılmaması gerektiğinin önemini anlayan dinleyiciler, memnuniyetlerini belirterek sunumdan dolayı Dr. Öğretim Üyesi Merve Yılmaz Menek’e teşekkür etti.

PROF. DR. BİNNUR ÖKTEM’DEN KENT PLANLAMA ÇALIŞMASI HAKKINDA SUNUM

Prof. Dr. Binnur Öktem Ünsal “Memleketi-mize ne hizmet yapabiliriz” aşkıyla bir araya gelen platform üyelerine; “Terme’nin Kentleşme Dinamikleri, Mekansal Planlamaya İlişkin Sorunlar ve Potansiyeller” konulu bildirisini sundu.

Eğitiminden dolayı Terme’den küçük yaşta ayrıldığını, fakat ailesinin yanına zaman zaman gittiğinde Terme’deki olumsuz değişimin dışarıdan daha fazla fark edildiğini belirten Prof. Dr. Binnur Öktem Ünsal, mesleğinden dolayı bu dönüşümü öğrenci ve arkadaşları ile analiz etme amacında olduğunu; Terme Platformu Başkanı Nurşen Yapıcı ile tanıştıklarında bu konuyu paylaştıklarını, büyük memnuniyetle kabul gördüğünü söyledi. Bunun üzerine 80 öğrenci ve 8 hoca ile bu projeyi gerçekleştirmeye karar verdiklerini belirtti.

Kentin Mekansal Planlama Çalışmasından önce Prof. Dr. Binnur Öktem nasıl bir ön hazırlık yapıldığını şöyle anlattı:

“Önce Terme’deki kurumlar, farklı yaştaki insanlar ile farklı meslek gruplarından Terme’yi anlatmalarını, temel problemlerini ve çözüm önerilerini şu başlıklar altında sorduk.

1. Analiz

Bölgesel yapı ve ilişkiler. Ekonomik yapı. Toplumsal yapı. Yapılı çevre. Siyasal yapı.

2. Sentez

Planlamada Yenilikçi yaklaşımlar. Toplumsal ve mekansal adalet. İklim değişikliği. Yaşam kalitesi.

3. Planlama

Nüfus projeksiyonu (2040 yılı)

Konut alanları planlaması, ulaşım, kamusal ve donatı alanları, yeşil sistem, çalışma alanları ve yönetişim, başlıklarındaki incelemelerle Terme ovasının tarihi ve coğrafi yapısı. 1869 yılı Trabzon Salnamesi’nden başlayan Ermeni, Rum ve Türk nüfusu. 2.gelişme dönemi (1923-1950) 3.gelişme dönemi (1950-1970) 4.gelişme dönemi (1970-1988) 5. gelişme dönemi (1990-) Demografik yapı. Terme nüfus artış yapısı yıllara göre grafikle gösterildi. Terme’den dışa göçün zaman ve neden ilişkisi anket çalışması (2018). Terme’ye dışarıdan gelen göç. Hane halkı anket çalışması. Tarımda ilçenin tarımsal alana dair problemleri. Bunlarla birlikte aşağıdaki başlıklar ankette sorgulandı.

Terme’de gıda, makine ve metal sanayi. Sanayinin yurt içindeki pazar yerleri. Sanayide ihracat, sorun alanları, çözüm önerisi. Ticaret, işyerlerindeki eksiklikler. Turizm. İstihdam. İstihdam edilenlerin işteki durumlarına göre dağılımı. Terme’de işsizlik ve istihdam oranı. En zengin ve en yoksul dilimi. Mahallelere göre gelir durumu. Zengin ve yoksul mahalleler. Gelir durumu düşük olan ve çeperde yer alan mahallelerde eğitim, sağlık, ulaşım ve erişilebilirlik sorunları anket çalışmaları sunumu yapıldı. Anketlere göre en önemli sorunlar. Konut alanlarına ilişkin sorunlar. Dini tesisler. Sağlık tesisleri. Sosyal ve kültürel tesisler. Kişi başına düşen aktif yeşil alanlar. Kentsel doku analizi. Ekolojik açıdan yerleşilebilen alanlar konularında yapılan anketler sunuldu.

Derin araştırma ile Terme’nin en ince detayına kadar incelendiği, sorunların ve isteklerin bulunduğu ankette, platform üyelerinin dikkati gözlerden kaçmadı.

19 MAYIS’IN BAYRAM HİKAYESİ ALAKALI SUNUM

Tarihin tanımını yaparak sözlerine başlayan Uludağ Üniv. Öğrt. Üyesi Dr. Halit Eken, “19 Mayıs Bayramı nasıl Türk devletinin bayramı oldu” adlı konuşmasında Milli Mücadele dönemini ve bayramları konu etti.

“19 Mayıs 1919 Samsunlu olarak bizim için çok önemli” diyen Dr. Eken, aynı zamanda 19 Mayıs’ın nasıl milli bayram oluşunu; bir gayretin, ümitsizlik ve ümidin başarı hikayesini sohbet edasıyla şu şekilde anlattı:

“19 Mayıs 1926'ya kadar ne Türkiye’de ne de Samsun’da bayramlar, kanunla belirtilmemiş ve millilik özelliği atfedilmiştir.

Samsun’da uzun yıllar 19 Mayıs 1926'dan itibaren 19 Mayıs günleri Gazi Günü adıyla kutlanmış. Gazetelerde geniş yer almış şehrin her tarafında heyecanla gündüz geçit törenleri, gece fener alayları ve devam eden günlerde Gazi Günü baloları düzenlenmiş. Gazi evi açılmış. Mekansal olarak da şehir kendini tarihin kıymetli yerine koymuş. Bu herhangi bir çıkar elde etmeye yönelik değildir. Toplumun ürettiği keyif anlarıyla kendisi arasında bir bağ kurması çok hoş bir duygudur.

1928 törenleri resmi geçit, coşkulu ve kalabalık bir törenle gerçekleşmiş. Samsun halkının beklentisi de bunun lokal değil genel bir bayram olmasıdır. Atatürk için de bu çok kıymetlidir. Atatürk Türk gençliğine ve Türk sporculuğuna bu günün tahsis edilmesini istiyordu.

1 Haziran 1938'de TBMM’ne yasa önergesi 8 Haziran’da encümene havale edilir. 13 -20 Haziran genel kurulunda görüşülüp kabul edilir ‘Bayramın adı Gençlik ve Spor Bayramıdır, Mayısın 19'uncu günü kutlanır’ şeklinde kayıt altına alınır.”

Dr. Halit Eken Milli Mücadele döneminde Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durumu, Atatürk filmini, Bandırma Vapuru’nun Samsun Limanı’na yaklaştığında 9.ordu müfettişi olan Mustafa Kemal ve mahiyetinin Samsun’a çıkışını ve Milli bayramları güzel üslûbuyla âdeta yaşayarak anlattı.

Dr. Eken’i hayranlıkla dinleyen üyeler Cumhuriyet tarihi hakkında derin bilgilere sahip oldu.

Dr. Halit Eken sunum sonunda “Bir Milli Mücadele Valisi ve Anıları KAPANCIZADE HAMİT BEY” adlı kitabı ile “19 Mayıs ve Milli Mücadele’de Samsun Sempozyumu” ve “Az Bilinen Yönleriyle ATATÜRK” adlı bildirilerini platform başkanı Nurşen Yapıcı’ya imzalayarak günün anısına hediye etti.

MÜZİK ZİYAFETİ

Emekli Albay Şair Söz yazarı ve Bestekar Nazif Bahtiyar, 19 Mayıs akşamı söz ve bestelerinin kendisine ait olduğu toplam 11 eseri seslendirdi. Türküler arasında kendisine ait TUTKUN adlı kitabından şiirler okudu. Bazı eserlerin hikayelerini anlatarak seslendirdi. “Samsun’dan Gel Göreyim, Terme’nin Düzleri Sulak, Karadeniz Kabardı” gibi türkülerin hikâyeleri heyecanla dinlendi.

Söz ile bestelerini kendisinin yaptığı ve içtenlikle güçlü sesiyle yorumladığı eserleri için Nazif Bahtiyar’a dinleyiciler; çok eğlendiklerini, mutlu olduklarını ifade ederek teşekkür etti.

Doğum günü de olan Bahtiyar’a mutluluk temennileriyle sürpriz pasta kesildi.

Kutlamanın ardından vatan ve bayrak coşkusunun zirve yaptığı gecede üyeler hep birlikte çeşitli şarkılar, türküler ve marşlar okudular.