Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TERME TSO MESLEK GRUBU KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI

TERME TSO MESLEK GRUBU KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI

Samsun`un Terme İlçesinde Terme Ticaret ve Sanayi Odası, meslek komitesi müşterek toplantısı 21/11/2013 tarihinde TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ekmekçi`nin başkanlığında toplanıldı.

Başkan, Ahmet Ekmekçi meslek komitesi grubu üyelerine bulundukları ve yaptıkları iş kollarına göre görüş ve önerilerini paylaşmaları hususunu belirterek müşterek toplantıyı başlattı. Yapılan meslek komitesi müşterek toplantısında görüş ve önerilerini belirtmek için söz alan üyeler;

06. Meslek Grubu Meslek Komitesi Başkanı, Alim KUNT söz alarak, Terme’de hazır beton imalatı yapan bir firma bulunmadığını,inşaat sektöründe hazır beton ihtiyacını tamamen çevre ilçelerde karşılandığını işlerde aksaklıklara ve gecikmelere sebebiyet verdiğini söyledi. Sorun olarak görülen hazır beton için, “Termeliler olarak kendimize ait bir firma kurarak bu ihtiyacımızı karşılamalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

06.Meslek Grubu Komitesi Üyesi İrfan ASLAN: Terme`de ara eleman yani teknik eleman sıkıntısı yaşandığını bu durumun da Terme için önemli bir sorun olduğunu, mesleki liselere bölümler açılarak ara eleman sıkıntısının aşılması konusunda görüş ve öneride bulunarak sözlerini tamamladı.

05.Meslek Grubu Komitesi Başkanı Yüksel GÜNDÜZ: İlçemizde ulusal marketlerin sayısının fazla olduğunu ve gün geçtikçe bu sayının daha da arttığını, ulusal marketlerin ilçemizde açmış oldukları marketler için çok kolay ruhsat verildiğini ve yerel marketlere sekte vurduklarını Terme’nin parasının Terme`de kalmadığından yakındı. Bu durumun da Terme ekonomisine zarar verdiğini dile getirdi. Yerel marketler olarak ulusal marketlerle savaşmanın çok güç olduğunu, bu kapsamda maddi gücün ve siyasetin ön planda olduğunu dile getirdi. Bu konuda yerel marketlerin ulusal marketlerin yanında daha fazla ezilmemesi için gerekli çalışmaları yapılmasına önererek sözlerini tamamladı.

01.Meslek Grubu Komitesi Üyesi Okan BACACI, istihdam konusunda fabrikacılar olarak sıkıntıları olduğunu ve bu sıkıntının SGK sigorta bedelinin yüksek olmasından dolayı fabrikalarda işçi sayımızın tam kapasiteli olarak çalışmadığımızdan ticaret rekabetimiz düşmekte ve kısıtlanmaktadır. Sigorta maliyetleri düşük olsa daha fazla istihdam sağlanabileceği aşikardır. Komşu ilçemiz Ünye 32 km uzaklıkta olmasına rağmen teşvikten yararlanarak yarı yarıya sigorta bedeli ödemektedir.Bu bağlamda ticaret kapasitemizi artırarak diğer tüccarlarla rekabet içine girmenin çok zor olduğunu ancak bu konuda düzenlemeler yapıldığı takdirde Terme’nin kazanacağını vurgulayarak sözlerini tamamladı.

03.Meslek Grubu Komitesi Üyesi Hava GÜVEN: Söz alarak, Terme`de teknik anlamda eleman eksiğinin olduğunu ve bu konuda mesleki liselerde bölümlerin sayısının bir hayli az olduğundan bahsetti. Bundan dolayı kalifiye elemanların yetişmesinin güç olduğunu ve ticari anlamda sıkıntılar yaşandığını, mesleki liselere bölümler açılmasına yönelik çalışmalar yapılmasının gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

08.Meslek Grubu Komitesi Başkanı Engin ŞANLI: Terme`de çok kaliteli sigortacı meslektaşlarım var. Dünyada geçerliliği olan tüm sigorta şirketlerinin hepsinin ilçemizde mevcut olduğunu ancak buna rağmen sigorta poliçelerinin her sigortacıda ayrı ayrı
fiyatların söz konusu olduğu düşünülüyor. Her sigortacı en uygun sigorta şirketini seçerek poliçeleri öyle kesmektedir. Bilinmeyen bu durumdan dolayı dışarıda poliçe kestiriliyor. Termede kalması gereken para dolasıyla farklı il ve ilçelere gitmektedir diyerek sözlerini tamamladı.

02.Meslek Grubu Komitesi Başkanı Mehmet PEKŞEN: Biz iş adamları her anlamda kalitemizi arttırıp güler yüzlü ve kaliteli ticaret yaparak hem kendi bütçemize, hem personel bütçesine faydalı olmalıyız ki Terme kazansın diyerek sözlerini tamamladı.

02.Meslek Grubu Komitesi Üyesi Soner ÖZDEN: Terme Ford minibüs pazarında borsa durumundadır. Ford minibüs piyasa değerini Terme galericileri esnafları belirlemektedir. Bundan dolayı Ford galericiler memleketi olmuş durumdadır. Yani Terme’ye dışarıdan para gelmektedir bu da paranın Terme`de kalması anlamına gelmektedir. Ancak Terme sanayisinde Termeli den fazla Ford minibüs tamirat işlerini yapan esnaf bulunmaktadır. Bu durumda şunu göstermektedir Termemiz de mesleki eleman sıkıntısının çekildiği ve bundan dolayı yine Termenin parasının da dışarıya gittiği aşikardır diyerek sözlerine tamamladı.

07.Meslek Komitesi Grubu Üyesi İmdat BAYRAKDAR: Fırıncılar esnafları olarak çok zor durumda olduklarını, sebebinin ise Terme`de ekmek fiyatlarının istikrarsız olmasından kaynaklandığını, bu durum tüketicileri için iyi fakat fırıncı esnafları için iyi bir durum olmadığını belirterek sözlerini tamamladı.

04. Meslek Komitesi Grubu Başkanı Rüstem EKİZ: Meslek komitesi grubu üyeleri olarak Terme’ye ekonomik anlamda değer katmak istiyorsak öncelikli olarak her grup üyeleri kendi aralarında bir araya gelerek ortak payda da birleşmeli sonrasında her ne sektör olursa olsun markalaşmaya gidilmeli diyerek sözlerini tamamladı.
Yapılan müşterek toplantıda görüş ve önerilere cevaben söz alan üyeler ;

06.Meslek Komitesi Grubu Üyesi Muharrem ÇELİK, “Ulusal marketlerin açılış kriterlerinin neler olduğu hususu araştırılmalıdır. Açılmasını engelleyebilecek bir durum söz konusu ise gerekirse hep birlikte imza kampanyası toplanabilir. Eğer bu pazarda ulusal marketlerin önüne geçilemiyor ise ulusal marketler de yerel ürünlerimizin standlar da yer almasını sağlamaya çalışmalıyız. şeklinde görüş ve öneride bulunarak sözlerini tamamladı.

01.Meslek Komitesi Grubu Üyesi İbrahim KARAÇUHA: Özellikle yerel marketlerin de ulusal marketler gibi kalite, reklam, pazarlama ve satış yöntemlerini geliştirerek bütçeleri doğrultusunda iyi hizmet vermeleri gerektiğini vurgulayarak görüş ve öneride bulundu.

Terme TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet EKMEKÇİ Meslek Komitesi Grubu Müşterek Toplantısında Üyelere kendi gruplarındaki görüş ve önerilerini belirterek söz aldıkları için teşekkür etti. Terme TSO olarak meslek gruplarının sorunlarına ilişkin çalışmaların yapılacağını ve çözüme kavuşturulmaya yönelik adımların atılacağını vurgulayarak toplantıyı bitirdi.