Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TERME VE AYVACIK ZİRAAT ODALARINDAN REKOLTE AÇIKLAMASI

TERME VE AYVACIK ZİRAAT ODALARINDAN  REKOLTE AÇIKLAMASI

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Fındık Rekoltesi ile ilgili olarak MHP Milletvekili Cemal Enginyurt’un açıklamalarına katılmadıklarını, resmi rekolte tahmininin gerçek rakamlara yakın olduğunu söyle

    Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Fındık Rekoltesi ile ilgili olarak MHP Milletvekili Cemal Enginyurt’un açıklamalarına katılmadıklarını, resmi rekolte tahmininin gerçek rakamlara yakın olduğunu söyledi.
    Konu ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Erdal Avcı ve Ferda Ergün açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “17 Temmuz Cuma günü Tarım ve Orman Bakanımız sayın Bekir Pakdemir’linin Giresun, Ordu illerine yaptığı ziyaretlerin Fatsa Ziraat Odası’nın Çiftçi Eğitim Merkezi’ndeki kısmına bizlerde katıldık. Ordu ilimizde sayın bakanımızın açıklamış olduğu 2020 yılı fındık  tahmini rekoltesinin gerçeği yansıtmadığı Ordu Milletvekili n Cemal ENGİNYURT tarafından dile getirilmiştir.

    REKOLTE DAHA DA DÜŞECEK
    Buraya kadarı sayın bakanımız ile sayın vekilin arasındaki konudur. Ancak sayın vekilimiz Cemal ENGİNYURT Samsun ili 2020 yılı çotanak sayımına göre rekolte sonucuna ‘sahte rapor’ diyerek günlerce arazide titizlikle çotanak sayımı yapan n komisyon üyelerimizi ziyadesi ile üzmüştür. Samsun ilinin 2019 yılında tahmin edilen fındık rekoltesi TÜİK rakamları ile karşılaştırıldığında sonuç birbirine çok yakın çıkmıştır. Zaten adı da üstünde bu bir tahmini rekoltedir. Bizler de çotanak sayımından sonra yaşanan hızlı dökülme olumsuzluklarından sonra rekoltenin biraz daha aşağı düşeceğini gözlemlemekteyiz. Söylendiği gibi tahmini rekolte 127.000 ton değil 123.000 tondur.

     İMZA ATTIĞIMIZ REKOLTE
    RAPORUNUN ARKASINDAYIZ
    Ayrıca daha önce ÇKS(çiftçi kayıt sistemi) kaydına girmeyen Terme ve Çarşamba ilçelerimizde ÇKS kayıtları güncellenmiş olup 200 bin dönüm arazide sayıma katıldığında rakamların geçen yıla göre 11 düşüş gösterdiği ortadadır. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada çiftçilerimizin menfaatlerini korumaya devam edeceğiz.  Ama altında imzamız bulunan rekolte komisyon raporuna sahte denilmesini de komisyon üyelerine değil Samsun’lu çiftçilerimize hakaret edilmiş sayıyoruz.
    Bizler evimize iki ekmek götürmemizi sağlayan çiftçilerimizin alın terine nankörlük yapacak kadar şahsiyetsiz değiliz. Terme ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanları olarak altında imzamız bulunan komisyon raporunun  arkasındayız. Kim ki çiftçinin alın teri ile siyaseti birbirine karıştırıyorsa;  partisi ne olursa olsun  çiftçilerimizin üzerinden siyaset yapıyorsa onları da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

    İHRACATÇILAR BİRLİĞİ’NE TEPKİ
    Ayrıca İhracatçılar Birliğinin her yıl yüksek gösterdiği rekolteyi bu yıl bakanlıktan daha düşük göstermesi de izaha muhtaçtır.  Arazide yapılan söz konusu çalışmalara Samsun Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Tarım İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar , Ziraat Odaları,Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odaları, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Toprak Mahsulleri  Ofisleri, Ticaret Bakanlığı Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Profesör Doktor Ümit SERDAR’ın katılımıyla gerçekleşmiştir.”