Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

TERME´DE SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİLİYOR

TERME´DE SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİLİYOR

Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü son yıllarda solucan gübresi kullanımının artmasından dolayı hizmet binasında solucan yetiştiriciliğine başladı.

Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görev yapan Ziraat Mühendisi Aydın Taşova, İlçe Tarım Müdürlüğünün ek binasında solucan yetiştiriciliğine ilişkin hazırladığı proje kapsamında hem kalifoniya solucanı yetiştiriyor hem de solucan gübresi üretiyor.

Solucan yetiştiriciliği ve solucan gübresinin son yıllarda giderek arttığına değinen Ziraat Mühendisi Aydın Taşova, ?Bu projeye başlamadan önce ilk olarak İlçe Müdürümüz Tuncay Bey ile görüştük ve ondan onay aldıktan sonra İlçe müdürlüğümüzün ek binasında bu işi filen yapmaya ve solucanların işleyişini gördük. Maliyeti çok düşük rakamlarla solucanların sayısını ve gübre miktarını arttırdık. Solucan gübresi toprak yapısı ve bitkilerin gelişimi açısından milyonlarca yararlı bakteri içerdiği için bu bakteriler toprak yapısını düzenleme, böcek uzaklaştırma, nem tutma, erkencilik gibi özellikleri vardır. Solucan gübresi kavun, karpuz, biber, patlıcan, patates gibi ürünler olmak üzere tüm bahçe kullanımı ve iç mekan bitkileri için mükemmel bir gübre çeşididir. Solucan gübresi üretiminin en önemli noktası solucanlara yedirilecek yemdir.

Sabit kalite de ürün elde etmek için solucanlara mümkün olduğunca sabit yem türü verilmelidir. Büyükbaş hayvan dışkısı, mikroorganizmalar bakımından oldukça zengindir. Ayrıca solucanların ihtiyaç duyduğu besinlerin çoğunu da içermektedir.

Ayrıca solucan gübresi üretimi çeşitli şekillerde yapılabilir.?dedi.


Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir ise konuyla ilgili olarak, ?Terme İlçe Müdürlüğümüz bünyesinde Solucan Gübresi üretim ve eğitim istasyonu oluşturduk. Bu tesisimizde görsel ve teorik eğitimler vererek bir çiftçimizin çöpe döktüğü çayı, meyve-sebze artıklarını, yabancı otları hayvan gübresiyle birlikte organik gübreye dönüştürmesi amacıyla eğitim vermekteyiz. İlgi duyan tüm üreticilerimiz, proje yürütücümüz ziraat mühendis Aydin Taşova´dan ayrıntılı bilgi edinebileceklerdir.? dedi.