Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

TERME´DE TOPRAKSIZ TARIM

TERME´DE TOPRAKSIZ TARIM

İlçemiz Kozluk Mahallesinden Birol Kodal, adlı üretici kendi imkânlarıyla serada topraksız tarım yapıyor.

İlçemiz Kozluk Mahallesinde yaşayan Birol Kodal adlı üretici, kendi imkânlarıyla sera yaptı. Tezgah üzerine alınmış platformda topraksız tarım oluğu (borular) içerisinde marul üretimine başladı.


Marul fidelerini kaya yününe dikerek topraksız tarım oluğu (borular) içine yerleştirdi ve bitkinin besin ihtiyacını borular içerisinden geçen besin maddeleriyle zenginleştirilmiş su ile karşıladı.


Önceleri fidelerini fide yetiştiren firmalardan alan üretici daha sonra fidesini de kendi yetiştirmeye başladı.

TOPRAKSIZ TARIM NEDİR?

Topraksız tarımın içerisinde toprak bulunmadan her türlü yetiştirme ortamında bitki yetiştirilmesine şeklinde yapıldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir şu bilgileri verdi ?İlçemizde ilk defa topraksız tarımla üretim yapılmaya 2017 yılında başlandı. Değişik büyüklükteki sera alanlarına sahip ilçemizde 2017 yılına kadar topraksız tarım uygulanmamakta idi.


Topraksız tarım bitkilerin köklerinin toprak yerine içerisine bolca bitki besini bulunan perlit, cam yünü, ponza taşı gibi çeşitli katı ortamlara girdiği ve besinlerini buradan aldığı yetiştirme yöntemi olarak tanımlanır. Bu yetiştirme tekniğinde bitki yetiştirme ortamı olarak yalnızca besin çözeltileri kullanıldığı gibi çeşitli organik ve inorganik katı materyallerden de yararlanılır. Topraksız tarım aslında örtü altı (özellikle seralarda) yetiştiricilikte uygulanan ancak son zamanlarda açıkta da kullanılmaya başlanan bir yetiştiricilik yöntemidir.


Seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde, topraktan kaynaklanan sorunların giderek artması ve topraksız yöntemin çözüm olacağı düşüncesi, topraksız tarımı cazip hale getirmektedir. Bu sistemin yerleştirilip yaygınlaştırılması ile tarıma elverişli olmayan taşlık, kayalık, tuzlu ve çorak alanlar ile taban suyu yüksek olan bölgelerde de başarılı seracılık yapılabilecektir. Bununla birlikte aynı ürünün arka arkaya uzun yıllar yetiştirilmesiyle oluşan toprak yorgunluğunun yaşanmaması, ve aşırı gübre ve su tüketiminin engellenmesi gibi faydaları da vardır. Özellikle steril bir ortam sağlandığından yabancı ot, hastalık ve zararlı sorunlarının yaşanmaması nedeniyle maliyeti çok yüksek olan pestisitler kullanılmamakta, böylece hem ekonomik, hem de sağlık açısından fayda sağlanmaktadır.


Topraksız tarımda tesisin ilk yatırım maliyetinin yüksek olması, besin solüsyonunun fazla sıcak veya soğuk olmasının bitkilere zarar vermesi ve kesintisiz elektrik enerjisine ihtiyaç duyulması karşılaşılan başlıca sorunlardır. Ayrıca üreticinin özel bilgi ve deneyimle donanmış olması gerekmektedir.?dedi.


Birol Kodal isimli üreticinin bu girişimiyle ilçe üreticilerine örnek olacağını söyleyen Demir, topraksız tarımın bahsedilen zorlukları yanında sağladığı avantajlarının daha çok olması ve üretilen ürünün pazar değerinin yüksek olması nedeniyle her geçen gün daha çok tercih edildiğini belirtti.