Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

TERME’DE 19 MAYIS COŞKUSU

TERME’DE 19 MAYIS COŞKUSU

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Terme'de bu yıl da coşkuyla kutlandı.

  Tören, 19 Mayıs Perşembe günü Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda saat 10.00`da Atatürk anıtına çelenk sunumu saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program Terme Belediyesi Kültür Merkezinde çeşitli etkinliklerde devam etti. 
    Kültür Merkezinde devam eden programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Halil Seyrekli yaptı.
    Seyrekli konuşmasında, “Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı 19 Mayıs 1919 tarihidir.
    Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur.
    Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.
    19 Mayıs 1919′da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.
    Sevgili gençler, Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur.
    Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimizin bir ve bütün olarak yaşamasına imkan sağlayan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetidir. Tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan devletimiz, gelen saldırılara karşı Cumhuriyetin temel değerlerini korumaya sonuna kadar kararlıdır. Bu durumun sonsuza kadar devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.
    Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Gençlerimizin bayramını tebrik ediyor ve tüm vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum. “dedi. 
    Program öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları topluluğu usta öğretici Emrah Kuvvet yönetiminde Trabzon yöresi halk oyunları gösterisi, Halk Eğitim Merkezi müzik öğretmenleri Mehmet Akif Uzun’un sesiyle ve Özcan Katipoğlu’nun sazıyla Edremit’in Gemileri, Ordunun Dereleri, Bahçe Duvarından Aştım, Dalgalandımda Duruldum, Aleni Aleni, Çarşambayı Sel Aldı, Sevmekten Kim Usanır adlı türküler eşliğinde devam etti. 
    Renkli sahnelerin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ilçemizde düzenlenen çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilerin ödül törenine geçildi. Törende;
    Genç Erkek Futbol yarışmasında dereceye giren okullar;
1. Terme Anadolu İmam Hatip Lisesi 
2. Terme Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
3. Fatih Anadolu Lisesi oldu. Ödüllerini Terme Kaymakamı Metin Maytalman verdi.
    Genç Erkek Voleybol yarışmasında dereceye giren okullar;
1. Kozluk OMV Fen Lisesi
2. Terme Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 
3. Fatih Anadolu Lisesi oldu. Ödüllerinin Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç  verdi. 
    Güreş Musabakaları yarışmasında dereceye giren öğrenciler; 
1. Fatih Anadolu Lisesi Yusuf Dursun Acar,
2. Ulviye Kır Ortaokulu Metehan Batı, 
3. Ulviye Kır Ortaokulu Emin Erdem İşcan oldu. Ödüllerini Terme Cumhuriyet Başsavcısı Seçkin Şahan verdi. 
    Ödül törenin ardından program son buldu. Hbr: Berkan KARAPIÇAK