Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

TERME’DE FINDIK DAL ÖĞÜTME MAKİNASI TESLİMİ YAPILDI

TERME’DE FINDIK DAL ÖĞÜTME  MAKİNASI TESLİMİ YAPILDI

"Fındıkta Budama Atıklarının Ekonomiye Kazandırılması Projesi" kapsamında fındık bahçelerinde budama atıklarının öğütülmesi amacıyla bir adet “traktör arkası dal öğütme makinası” Terme İlçe Müdürlüğüne teslim edildi.

    Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanmış olan "Fındıkta Budama Atıklarının Ekonomiye Kazandırılması Projesi" kapsamında fındık bahçelerinde budama atıklarının öğütülmesi amacıyla bir adet “traktör arkası dal öğütme makinası” Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı bütçesince karşılanarak temin edildi.
    Traktör arkası dal öğütme makinası 23 Aralık Perşembe günü İl Müdürü İbrahim Sağlam ve il müdürlüğü teknik ekibin katılımıyla, Terme İlçe Müdürlüğüne teslim edildi. Örnek uygulama il ve ilçe teknik personeliyle beraber Terme İlçe Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirildi. 
    Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam:
    “İlimiz ve Bölgemizin önemli bir geçim kaynağı olan fındık konusunda yürüttüğümüz söz konusu Projemiz kapsamında temin edilen traktör arkası dal öğütme makinasının kullanımı ile fındık bahçelerindeki budama atıklarından elde edilecek öğütülmüş budama atıkları kompost ve malç yapımında kullanılacaktır. Bu çalışmanın birçok faydasının yanında en değerli faydalarından birisi de toprağın organik maddece zenginleşmesi olacaktır. Projede kullanılacak kompost ve malç yapımı özetle şu şekilde uygulanacaktır;
    Kompost yapımı; Yere örtülecek naylon branda üzerine 20 cm fındık zurufu, üzerine 5 cm öğütülmüş budama atığı, üzerine kaplayacak şekilde yanmış hayvan gübresi, üzerine kaplayacak şekilde tarım kireci ve son olarak bir miktar üre (% 46 N) gübresi konularak toplamda 6 kat oluşturulup ıslatılarak gübre yığını hava almayacak şekilde naylon ile örtülecektir. 5 günde bir naylon açılıp ıslatılıp karıştırılarak tekrar kapatılacaktır. Bu işlem en az 6 ay boyunca devam edecektir. Uygulama sonucunda hazırlanan kompost proje bahçelerinde kullanılacaktır.
    Malç olarak kullanımı; Budama atıkları öğütülerek bir bölümde toplanacaktır. Mart ayında proje bahçelerinde elle budama makası yardımı ile dip sürgünü temizliği yapılacaktır. Sonrasında ise dip sürgünü yapılan ocaklara öğütülmüş budama atıkları en az 5 cm olacak şekilde serilecektir. Serilen bölgede açıklık olmaması önemlidir.
    Üreticilerimizin önemli bir gelir kaynağı olan Fındık bahçelerine gerekli itinayı göstererek bakımını sağlamaları gerekmektedir. Bu bağlamda Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanmış olan Fındıkta Budama Atıklarının Ekonomiye Kazandırılması Projesi kapsamında teslim ettiğimiz bu makinamızın fındık üreticilerimize birçok faydası olacaktır. Daha detaylı bilgi için üreticilerimiz İl/ İlçe Müdürlüklerimize başvurabilir.
    Sözlerimi bitirirken, Projeye verdikleri desteklerinden dolayı Sayın Valimiz Doç. Dr. Zülkif Dağlı’ya teşekkür ediyor, makinamızın Termeli üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.