Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

TERME'DE GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

TERME

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Terme'de kutlama programı gerçekleştirildi.

19 Eylül Gaziler Günü kutlama programı 19 Eylül Salı günü Terme Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanında düzenlendi.
Törene, Kaymakam Metin Maytalman, Belediye Başkanı Ali Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Seçkin Şahan, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Eren Dede, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, gazi ve gazi yakınları, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Program, Kaymakamlık ve Belediye makamlarının çelenklerinin Atatürk anıtına sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Törenin açılış konuşmasını Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih öğretmeni Üzeyir Ak yaptı.
Ak konuşmasıda ; “Her Türk çocuğunu annesi ve ninesi, şehitlik ve gazilik ninnileriyle büyütmüş, askere giderken de : "Haydi oğlum, haydi git. Ya gazi ol, ya şehit." diyerek uğurlamış, vatanı için feda etmekten çekinmemiş, vatana feda olmaktan da asla çekinilmemiştir. Vatanımızın ve milletimizin varlığının devamını, bayrağımızın göklerde dalgalanmasını, özgürlüğümüzün korunmasını ve milletçe namusumuzla, şerefimizle yaşamamızı gazi ve şehitlerimize borçluyuz. Dinimiz vatan sevgisini, "Vatan sevgisi, imandandır." diyerek kutsamış bu uğurda ölenleri şehit, savaşanları ise gazi unvanı ile onurlandırılmıştır.
Türk milletinin şanlı tarihi, bizlere gurur veren, her zaman övündüğümüz eşsiz destanlar ve zaferlerle doludur. Malazgirt’in arslanları, Çanakkale'nin kahramanları, Sakarya'nın yiğit erleri, 15 Temmuz’da tankların paletlerine bedenlerini siper edenler; vatanımız-milletimiz bölünmesin diye toprağın bağrına kanlarını akıtmışlar şehit ve gazi olmuşlardır. Destanlar yazarak tarihe altın harflerle geçmişlerdir. Bu vesile ile şehit ve gazilerimizin hatıralarını yücelterek, onlara sahip çıkmalı, gelecek nesillere ailede, okulda ve her yerde gaziliğin şehitliğin ne kadar ulvi bir mertebe olduğunu öğretmeliyiz.”dedi.
19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mustafa Kemal'e mareşallik rütbesi ile gazilik unvanını vermiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar uzanan bu kutsal çizgide şehit ve gazilerimizin aziz hatıralarını anmak ve yüceltmek amacıyla 5 Eylül 2000 tarihinde, 19 Eylül gününün "Gaziler Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu sebeple başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ederiz.”dedi.
Program sonunda öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okurken Anafartalar Ortaokuluna ait müzik korosu söylediği marşlarla izleyenlere duygulu ve coşkulu anlar yaşattı.