Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

TERME’DE ORGANİK GÜBRE DAĞITIMI YAPILDI

TERME’DE ORGANİK GÜBRE DAĞITIMI YAPILDI

DOKAP Projeleri kapsamında Samsun Valisi Osman Kaymak ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çarşamba ve Terme’de organik üretimin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Organik Gübre Dağıtım törenlerine katıldılar.

    DOKAP Projeleri kapsamında Samsun Valisi Osman Kaymak ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çarşamba ve Terme’de organik üretimin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Organik Gübre Dağıtım törenlerine katıldılar. 
    Programın açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde 137.841 ton fındık üretimi yapılmaktadır. Samsun, Türkiye’de alan olarak %15,8’lik bir pay ile 3. sırada yer almaktadır. Organik fındık yetiştiriciliği ise Türkiye’de ilk defa 1994 yılında Samsun’da başlamış ve her geçen gün artarak devam etmiştir.” dedi. 
    Ardından DOKAP Başkanı Yusuf Mengi yaptığı konuşmasında, “DOKAP olarak 2014-2018 yıllarını kapsayan dönemde, dokuz ili kapsayan eylem planı ile bölgenin kalkınması için yaptığımız çabalar 2019 yılı sonu itibariyle sonuçlandı. 2021-2023 eylem planı çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık. Yeni dönemi daha iyi bir şekilde planlayacağız.” dedi. 
    Samsun Valisi Osman Kaymak ise “Bugün burada bu işe emeklerini ve hayatlarını vermiş çiftçilerimize, organik gübre dağıtımı yapmak için bir araya geldik. Hem fındık hem de sebze tarımını daha çok arttırmak için burada bu projede yer almamız çok önemli. Bölgemizde bulunan DOKAP, OKA ve TPDK gibi kurumlar, çiftçilerimize yeni bilimsel gelişmeler ışığında, daha etkili ve verimli üretim yapmaları için projeler gerçekleştirir. İlimizi de içine alan bu projeler çiftçilerimize büyük katkılar sunar.  Bu projeler çiftçilerimize daha doğru tarım nasıl yapılır, neler kullanılır ve neler kullanılmaz gibi durumlar hakkında bilgi sahibi yapmak amaçlıdır. 2019 yılı içerisinde devletimizin ilimizdeki çiftçilere vermiş olduğu destekler 288 milyon TL dir. Yeter ki çiftçimiz daha çok üretsin daha çok toprakla haşır neşir olsun. Değerli çiftçilerimiz Samsun bir tarım kenti. Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü ovalarımız var. Bizim ovalarımız Çukurova’dan sonra 2. sıradadır. Bu değeri korumalı ve çıtayı daha yükseklere çıkarmalıyız.
     İhracata baktığımızda Samsun, 710 milyon dolar ihracat yapıyor ancak ilçelerindeki ovalarının tarıma elverişli olmasına rağmen, daha çok tarım yapılması gerekirken, kendi kendimize yetiyoruz. Bunu aşmalı, artık üretimi de arttırmalı, ihracat yapmaya başlamalıyız. Organik tarım diye sürekli kulağımıza gelen bilgiler var. Bu bir trend haline geldi. Biz bunu aslında yapıyoruz ama tanıtamıyoruz. Bugün dağıtacağımız 400 tona yakın gübre ile hem fındık üretiminin, hem de sebze üretiminin organik tarımla yapılmasını sağlayacağız. Bunun çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Devletimiz her zaman sen yeter ki üret, çalış, ben her zaman yanındayım diyor. Arkadaşlar, iyi, kaliteli ve bilimsel tarım için çiftçilerimizin her zaman mühendislerimizle irtibatlı olmasını tavsiye ediyorum. Biz bilinçli çiftçilerimizi görünce daha mutlu oluyoruz.
     Genç çiftçi kardeşimiz gayret etmiş, üretim yapmış ve para kazanıyor. Bunları görünce mutlu oluyorum. Bu gübrelerimizin tarlalarımıza bereket ve verim getirmesini diliyorum. Daha çok üreteceğiz. Daha çok kalkınacağız” dedi. 
    Konuşmaların ardından 5 dekar ve üstü alanda organik fındık üretimi yapan 372 üreticiye Vali Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından gübreleri dağıtıldı. Organik Gübre Dağıtım törenlerine ayrıca, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Terme Kaymakamı Murat Zadeleroğlu, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İbrahim Güven, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda üretici katıldı.