Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

TERMELİ FIRINCILAR DERTLİ

TERMELİ FIRINCILAR DERTLİ

Son dönemlerde un, yağ, odun ve maya fiyatlarına gelen zamlardan dolayı sıkıntı yaşayan Termeli fırıncılar bu duruma isyan ettiler.

    Ekmeğin, halkın en önemli gıda maddesi olduğunu belirten Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Barış Aktepe, "Kimse ekmek üzerinden siyaset yapmasın. Üretim aşamasında esnafımızın ne gecesi vardır ne de gündüzü. Alın terini emeğiyle bütünleştirirken tek bir hedefi vardır, nimeti en iyi şekilde vatandaşlarımızla buluşturmak. Hal böyle iken  ekmeğin, siyasete ayar veren bir meta olarak kullanılıyor olması bizleri üzmüştür." değerlendirmesinde bulundu.
    "Bir başka ifadeyle ekmek üreticilerinin temsilcileri Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki bizim gibi sivil toplum kuruluşlarıdır.
    Yüksek maliyetler nedeniyle fırıncı esnafının zor durumda olduğunu belirten Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Barış Aktepe, Evet, fırıncılarımızın sorunları vardır ancak bu sorunların çözüm noktası siyasi  toplantıları değil, ilgili bakanlıklardır.
    Dövizdeki artışın un fiyatlarına  yansıdığını belirterek “Zam bizim elimizde değil. Piyasadaki artışlar fırıncı esnafımızıda olumsuz yönde etkiliyor. Piyasadan alınan ürünlerin maliyetleri ikiye katlandı. Bu işin içinden çıkamaz olduk. Böyle giderse yakın zamanda ekmek 8  lira olur. 
    Türkiye’nin elinde bulunan buğday stoğu yeterli değil.  Talep fazla olduğundan ekmek fiyatı da otomatikman yükseliyor ve önlem alamıyoruz, dedi.
    Fırıncılar derneği başkanı Osman Aksüt; maliyetlerin çok yükseldiğini ifade ederek, artan maliyetler bizim girdilerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yakıt, kira, çalışanların giderleri fazlalaştı. Fırıncılar olarak zam yapmak istemiyoruz ama bizim de yapabileceğimiz bir şey yok.
    Ucuz un verirse bizlerde zam yapmak zorunda kalmayız. diye konuştu.
    Ayrıca fırıncıların beyanları doğrultusunda ucuz una erişimde devletin sağladığı imkanları tam olarak alamadıkları ucuz unun yanı sıra un satışı yapan  firmaların kendi pahallı unlarındanda  alımlarını şart koştuğu edinilen bilgilerin arasında olduğunu dile getirdi. Bütün bunların yanı sıra sektörde işçi sıkıntısı çekildiği, çalışacak personellerin bulunamadığı ve bunun sonucunda da  ciddi bir iş gücü sıkıntısına neden olacağını değerlendirdi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK