Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

“TERMELİ ŞAİR VE YAZARLARLA OKUMA VE YAZMA YOLCULUĞU”

“TERMELİ ŞAİR VE YAZARLARLA OKUMA VE YAZMA YOLCULUĞU”

Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Kütüphanecilik Kulübü tarafından Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni-Şair-Yazar Ahmet Sezgin’in öncülüğünde "Termeli Şair ve Yazarlarla Okuma ve Yazma Yolculuğu" konulu bir panel düzenlendi.

Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Kütüphanecilik Kulübü tarafından Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni-Şair-Yazar Ahmet Sezgin’in öncülüğünde 13 Ocak 2023 Cuma günü "Termeli Şair ve Yazarlarla Okuma ve Yazma Yolculuğu" konulu bir panel düzenlendi.

Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi konferans salonunda Ahmet Sezgin’in moderatörlüğünde yapılan panelde Termeli ve Terme’de yaşayan bir grup yazar ve şair; öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Panele Şair-Yazar Baha Rahmi Özen, Ahmet Sezgin, Yılmaz İmanlık, Celal Demir, Adnan Ocak, Azmi Taşdan, Zeki Ordu, Abdullah Kuşkovan, Seyfi Günaçtı, Mehmet Türkan ve Selim Eroğlu katıldı.

Eğitimci-Yazar ve Şair Ahmet Sezgin; panel öncesi yaptığı konuşmada, bu programa kendisinin 2012 yılında yayımladığı “Termeli Yazarlar Şairler Ansiklopedisi” isimli eserinin ilham olduğunu, geçen yıl “TÜBİTAK Bilim Şenliği” çerçevesinde “Termeli Şair ve Yazarlar” isimli bir edebiyat projesi hazırladıklarını, okul koridorunda “Terme Şair ve Yazarlar Kitaplığı” kurduklarını, bugün de Termeli şair ve yazarları okulumuzda öğrenci ve öğretmenlerimizle buluşturup tanıtmaktan, onlarla okuma ve yazma yolculuğu yapacak olmaktan dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi.

Kitap okuma şuur ve kültürünün oluşmasının çok değerli olduğunu vurgulayan Ahmet Sezgin: “Terme'nin sadece Amazon efsanesi, pirinci, limonatası, dondurması, kavak ağacıyla tanınmasını istemedik. Elbette maddi açıdan bunların tanınması önemlidir ancak bir şehre ruh veren; o şehirde yetişmiş gönül dostlarıdır, o şehrin kültüründen mayalanmış ve o kültürü yerelden ulusala taşımaya çalışan şair ve yazarlardır. Vatan sevgisi; insanın doğup yetiştiği memleketini her yönüyle tanıyıp sevmesinden başlar. Terme’nin önemli değerlerine -yazar, şair, gönül ve ilim adamlarına, sanatçılarına- yaşarken sahip çıkmak gerekir. Terme Kültür Merkezinde Terme Belediyesi, Halk Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Termeli değerlerimizi tanıtacak programlar yapılmalı. Mesela “Termeli Şairlerle Şiir Dinletisi”, Termeli Devlet Sanatçısı Ertuğrul Sevindik tarafından “Mehmet Akif’in Bestelenmiş Şiirlerinin Okunması” programları yapılması çok güzel olur. Şair-Yazar Rahmi Özen Hocamızın isminin bir sokağa verilmesi gerekir.” dedi.

Paneli sunan Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin; Termeli ve Terme’de yaşayan şair ve yazarlara tek tek “Okuma ve yazma alışkanlığınız nasıl oluştu? Okuma ve yazma aşkınıza vesile olan kitap ve yazarlar hangileriydi?” sorularını yöneltti. Şair ve yazarlar, okuma ve yazma serüvenlerinden, ilk etkilendikleri kitap ve yazarlardan bahsetti. 40’tan fazla yayımlanmış eseri olan, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın elinden yılın roman ödülünü alan, onlarca ulusal ödül sahibi Baha Rahmi Özen, Sivas’ta imam-hatip lisesinde öğrenciyken Âşık Veysel, Arif Nihat Asya, Yavuz Bülent Bakiler, Şule Yüksel Şenler gibi çok değerli ve meşhur yazarları dinlediğini, onların konuşma ve eserlerinden çok etkilendiğini ifade etti. Panelin son bölümünde şairler, kendi şiirlerinden bölümler okudular. Öğrenci ve öğretmenlerle birlikte misafirler, programı büyük bir ilgiyle dinlediler.

Panelin sonunda Terme İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Rahman Köse, Terme Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü Mevlüt Demir, Özel Eğitim Okulu Müdürü Abdulkadir Öztürk, emekli İmam-Hatip Ali Aksuoğlu; panele katılan Termeli şair ve yazarlara okul müdürü adına birer teşekkür belgesi verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Rahman Köse; bu anlamlı ve güzel programdan dolayı paneli organize eden Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin ile Okul Müdürü-Şair Mehmet Türkan’ı tebrik etti, bu programın halka ve diğer okullara yönelik olarak daha geniş çaplı yapılmasının güzel olacağını ifade etti. Panel bitiminde yazarlar, öğrencilere kitaplarını imzaladılar.