Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TERMELİ ÜRETİCİLERE 15 TON SOYA TOHUMU DESTEĞİ

TERMELİ ÜRETİCİLERE 15 TON SOYA TOHUMU DESTEĞİ

TERMELİ ÜRETİCİLERE 15 TON SOYA TOHUMU DESTEĞİ

    İl Müdürlüğünce "Samsun ili Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Alaçam ve Bafra İlçeleri Soya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında ülkemizin ihtiyacı olan yağlı tohumlar üretimine ivme kazandırmak, ilimiz soya ekiliş alanlarını artırmak, birinci ya da ikinci ürün olarak yetiştirilen soya alanlarında verimi artırmak amacıyla Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Alaçam ve Bafra ilçelerinde soya üretimi yapacak üreticilere dağıtılmak üzere soya tohumu alımı yapıldı.
    Belirtilen ilçelerde, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında üretimi desteklenmiş olup ilimizde de üretimde ön plana çıkmaktadır.
          Dekara 8-10 kg civarında tohumluk kullanımı ile 3000 dekar alanda proje kapsamında soya üretimi gerçekleştirilecektir.     Üretim sezonu boyunca ekim alanları takibi yapılarak eğitim yayım çalışmalarına da ağırlık verilerek, soya üretiminin ilimizde, dolayısıyla ülkemizde artırılması hedeflenmektedir. 
    Bu bağlamda Samsun ili Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Alaçam ve Bafra ilçeleri Soya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında 27,5 ton Arısoy çeşidi soya tohumluğu, 500 kg Yemsoy (slajlık) çeşidi soya tohumluğu, 2 ton Samsoy (KTAE Müdürlüğü) çeşidi soya tohumluğu alınmış ve ekim öncesi Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Alaçam ve Bafra ilçelerimizde üreticilerimize dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
           Konuyla ilgili ilgili  açıklama yapan Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir" Soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır. Ancak son yıllarda Ülkemizdeki soya üretimimiz 100-150 bin tona düşmüş olup, çiftçilerimizin bu değerli ürünü daha fazla tanıması ve ekim nöbetinde yer vererek, soya üretimini yaygınlaştırması gerekmektedir. 
    Terme ilçemiz soya tarımı yönünden ilimizin mihmandarlığını yapmaktadır. İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu proje sayesinde 15,2 ton soya tohumunu, 280 üreticimize dağıtmaktayız. 
    Böylece üreticilerimizin yaklaşık 1500 dekarlık alanının tohum ihtiyacı karşılanmış olmaktadır.
    Bu projede emeği geçen İl Müdürlüğümüze teşekkür eder, çiftçilerimize bereketli bir sezon dileriz.” dedi. Hbr: Murat KILIÇ