Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

TERMELİLER DEMOKRASİ NÖBETİNDE TEK YÜREK OLDU

TERMELİLER DEMOKRASİ NÖBETİNDE  TEK YÜREK OLDU

15 Temmuz hain darbe girişiminin üçüncü yıl dönümünde, Terme de demokrasi nöbeti tuttu.

Anma etkinlikleri kapsamında ilçede gün içerisinde, şehit kabristanları ziyaret edildi. İlçe Müftülüğü tarafından şehitlerimizin ruhu için Kur´an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i şerif okunurken Hatim-i şeriflerin de duası yapıldı. Öğle namazı sonrası Terme Belediyesi tarafından vatandaşlara ikramda bulunuldu.
Akşam saatlerinde, Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanı´nda anma programı düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa, Kaymakam Mehmet Parlak, Belediye Başkanı Ali Kılıç, Jandarma Komutanı Binbaşı Talip Sevim, Jandarma Komutan Vekili Nevzat Oğuz, Emniyet Müdürü Vekili Nevzat Şahin, Başsavcı Vekili Cansu Seyfikli, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu örgütleri, gaziler, şehit yakınları ile yediden yetmişe Terme halkı katıldı.
Bu programda da 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerin ruhu için Kur´an-ı Kerim okunarak hep bir ağızdan dualar edildi. Programda ayrıca 15 Temmuz darbe girişimini anlatan video gösterimleri sunuldu.

?15 TEMMUZ KARANLIK BİR GECEYDİ?
Termelileri selamlayarak gecenin ilk konuşmasını yapan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç ?15 Temmuz karanlık bir geceydi. Termeliler darbe kalkışmasını duyar duymaz sokakları, meydanları doldurdu. Onlara bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yaşlı genç, çoluk çocuk demeden herkes meydanlara koştu. O gece ordumuzdaki bir kısım hainler darbe kalkışmasında bulundu. Ama karşılarında bu ülkenin bağrından çıkmış yiğitleri buldular. O gece ülkenin tarihi bir kez daha yazıldı. Uçaklar kalkmasın diye ürününü yakan yiğit insanlar gördük. Ezanlar dinmesin, bayraklar inmesin diye şehit olan yiğitler gördük. Tankın topun önüne şehit olmak için yürüyen vatan evlatlarını gördük. Yetmiş yaşındaki eşine ?Bey nereye gidiyorsun´diyen ?Ben bu gece sokaklarda değilsem ne işe yararım´diye yanıt veren hacı amcalar gördük. O gece çoluk çocuğunu evde bırakıp vatan millet kurması için sokaklara düşen yiğit evlatlar gördük. Milletimiz, M. Akif Ersoy´un ?Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak´ dizelerindeki gibi korkmadığını gösterdi.?dedi.
Bu ülkenin kolay kolay alınamayacağını ve bunu da yedi düvelin bildiğini aktaran Kılıç, bu ülke için canlarını, kanlarını feda eden şehitlerimizin önünde saygıyla eğilip selamladıklarını söyleyerek ?Şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimiz için de sağlıklı bir ömür diliyoruz?dedi.

?VATANIMIZA SAHİP ÇIKMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ?
Başkan Kılıç´ın ardından İlçe Kaymakamı Mehmet Parlak da bir konuşma yaptı.
Parlak, konuşmasında ?Üçüncü yılını idrak ettiğimiz demokrasi ve milli birlik gecesinde vatanımıza sahip çıkan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, gazilerimize ise sağlıklar diliyoruz. Bugün hem derin bir keder yaşarken hem de vatanımıza sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz. Bir yandan şehitlerimiz yüreğimizi sızlatırken bir yandan dünyada eşine az rastlanan direnişin gururunu yaşıyoruz. Sayısız darbeler atlatan bu millet yurdunu muhafaza etmek için canını ortaya koymuştur. Sivil halka saldıran fetö, ülkemize karşı hainliğini ve acımasızlığını ortaya koymuş ancak bu alçak saldırıya karşı bu necip milletin evlatları vücudunu F-16´lara ve bomba yağdıran helikopterler siper etmiş, tankların altına yatmıştır.
Bir asır önce ?Ya İstiklal, ya ölüm? diyerek Kurtuluş Savaşını zaferle taçlandıran Türk Milleti, 15 Temmuz gecesi ?Gün vatana sahip çıkma günüdür?diyerek darbecileri püskürtmüştür.
15 Temmuz, insanlık tarihine altın harflerle yazılmıştır. Büyük Türk milletinin üzerine düşen görev, bu tür yapılanmalara karşı en sert cevabı vermektir. 15 Temmuz gecesinde şehit düşenleri rahmetle anar gazilerimize sağlık ve afiyet dilerim.?dedi.

?BU GECE GİTMEYECEĞİZ DE NE ZAMAN GİDECEĞİZ?
Gecenin son ve en anlamlı konuşmasını ise 15 Temmuz 2016 gecesi İstanbul´daki direnişte gazi olan Cihan Korkmaz yaptı.
Kürsüye Necip Fazıl´ın ?Eyvah eyvah, Sakarya´m, sana mı düştü bu yük? Bu dava hor, bu dava öksüz, bu dava büyük! ..?dizeleri okunarak çağrılan Korkmaz ?Milletimiz, tarih boyunca, çetelere, bu ülkeyi yıkmak isteyen iç ve dış düşmanlarına karşı büyük mücadeleler vermiştir. 15 Temmuz gecesi, milletimizin darbecilere karşı gösterdiği direniş de tarih sayfalarında büyük bir mücadelenin örneği olarak yerini almıştır. Vatanım, milletim, bayrağım için o gece ben de bu direnişte yer alarak şehitlik mertebesine ulaşamasam da gazi oldum.?dedi.
O gece yaşadıklarını aktaran Korkmaz, polisin ?Vuruyorlar gitmeyin? uyarılarına karşı üç arkadaşı ile ?Bu gece gitmeyeceğiz de ne zaman gideceğiz ?diyerek ilerledikleri köprüde, arkadaşlarının şehit kendisinin de gazi olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından 15 Temmuz gecesini anlatan duygu yüklü şiirler ve ilahiler okundu.