Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

TERMELİLER ZEHİR İÇİYOR

TERMELİLER ZEHİR İÇİYOR

Terme´nin yıllardır kullandığı içme suyu şebekeleri kanser üretirken, vatandaş yıllardır bu kanserli suyu tüketiyor.

Terme´nin yıllardır kullandığı içme suyu şebekeleri kanser üretirken, vatandaş yıllardır bu kanserli suyu tüketiyor. İlgili Bakanlık tarafından da yasaklanan borular ise halan Terme´de kullanılıyor.

İlçemizTerme´de başlatılan kanalizasyon ve alt yapı çalışmaları içme suyu şebekesinin de durumunu gün yüzüne çıkardı. Yer altında olduğu için kimse tarafından bilinmeyen şebeke boruları kanser üreten ?ASBESTLİ´ borular çıktı.

Yapılan çalışmalarda yağmur suyu ve kanalizasyon için yapılınca içme suyu şebekesi kalacak mı? sorusunu akıllara getirdi.


Yapılan çalışmaları incelemek için Terme´ye gelen SASKİ Kanal Daire Başkanı Muhlis Yeşilyurt´ a vatandaşlar içme su hattını hatırlatarak asbestli boruların değişmesini istedi. Vatandaşlar bu alan asfaltlanıp kapatıldığı zaman en az 30-40 yıl bir daha kazılmaz bu çalışma yapılırken içme suyu şebekesi de değişsin isteğinde bulundular.

ŞEHİR ŞEBEKESİNDE
KANSERLİ BORULAR
KULLANILIYOR

Çok eski olan ve kanser taşıdığı için Avrupa ülkelerinde yasaklanan ve ülkemizde bakanlık tarafından yasaklı borular ilçemizde kullanılmaya devam ediyor. Terme şehir şebekesinde ise çok eski olan şebeke boruları kanser riskini vatandaşlarına taşırken, eğer hat yenilenmezse bu borulardan akan suyu ilçe halkı uzun yıllar kullanmaya devam edecek. Vatandaşlar şehrin merkez caddelerinde yapılan çalışmanın sadece kanalizasyon çalışması olduğunu görünce endişeye kapılarak içme suyu tesisatlarının da değiştirilmesini istedi. Yer altına konulan kanalizasyon büzlerinin üzeri kapatılması ve içme suyu borusu konulmaması bu çalışmanın yapılmayacak mı şeklinde değerlendirdi.


MUSLUKTAN SU
İÇERKEN BİR DAHA
DÜŞÜNÜN

?Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı?nca, Kanserojen Maddeler Listesi?nde ?Kesin kanserojen? olarak tanımlanan ve akciğer zarının kalınlaşmasına neden olan asbest; insanlarda akciğer zarı ve karın zarı kanseri, akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açıyor ve ciltte yaralara neden olabiliyor. Bu kadar hastalığı barındıran borulardan Terme halkı günlük ihtiyacı karşılarken, adeta kanser olmak için musluk suyunu tüketiyor.

İÇME SUYU TESİSATI
YENİLENSİN

Çoğu belediye tarafından da terk edilen eski sistem bu borular yenilenirken, ilçemizde de yapılan yer altı çalışmalarına içme suyu da dahil edilerek şebeke yenilensin. Eğer eski olan şebekenin yenilenmeyerek mevcut hali davam ederse, yapılan yol ve çevre düzenleme çalışmaları sonrası sokakların tekrardan kazılması imkansız hale gelecek. Buda ilçenin su hattının değişmeyerek kullanımına devam etmesi demek Çalışmalar yapılırken içme suyu borularının da değiştirilerek kanserli borulardan vatandaşın kurtulması çalışması yapılmalı.

Belediye yetkilileri bu konuyu gündeme alarak erkenden müdahale etmeli.