Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TERMELİLER 15 TEMMUZ’DA “TÜRKİYE AŞKINA” BİR ARAYA GELDİ

TERMELİLER 15 TEMMUZ’DA “TÜRKİYE AŞKINA” BİR ARAYA GELDİ

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 6’ncı yıldönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Terme’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

    Altı yıl önce 15 Temmuz 2016’da halkın, ABD güdümlü FETÖ darbe ve işgal girişimine büyük direniş göstererek tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan 15 Temmuz'un 6.yıldönümünde  "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" kapsamında bu yıl da çeşitli etkinlikler düzenlendi.‘Türkiye Aşkına’ temalı anma etkinliklerinde Terme Kaymakamı Metin Maytalman, Belediye Başkanı Ali Kılıç, Cumhuriyet Savcısı Ozan Has, İlçe Jandarma Komutanı Jan. Üsteğmen Eren Dede, Askerlik Şubesi Başkanı V. Per. Astgm. Halil İbrahim KOÇ, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Karademir, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Rahman Köse, İlçe Müftüsü Ömer Ergül, Terme Ilçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Muhammer Bilgin ile siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve yüzlerce  vatandaş yer aldı. 
    Etkinlikler kapsamında gündüz şehitlerimizin kabirleri ziyaret edildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılarak dualar edildi. 15 Temmuz’u anlatan çok sayıda resim, Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda sergilendi. İlçe Müftülüğü tarafından tarihi Pazar Camii'nde cuma namazında, şehitlerimizin ruhu için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okunarak okunan hatimlerin duası yapıldı. Terme Belediyesi tarafından namaz sonrası vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu. 15 Temmuz gazimiz Cihan Korkmaz protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi.15 Temmuz akşamı saat 19.30’da Hz. Hamza Cami önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Atatürk Caddesi güzergahından, bayraklar ve sloganlar eşliğinde büyük bir çoşkuyla, Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'na yürüdü.
    Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda yapılan programda ise Kaymakam Metin Maytalman, Belediye Başkanı Ali Kılıç, 15 Temmuz Gazimiz Cihan Korkmaz birer konuşma yaptılar. Milletimizin o gece, hürriyetimize kimsenin kast edemeyeceğini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Belediye Başkanı Ali Kılıç yaptığı konuşmada “O gece demokrasi adına dünyaya büyük bir ders vermiştir. F-16’lardan atılan bombalar, sokakları dolduran tanklar, halka sıkılan kurşunlar, işgal edilen kamu kurumları ve tarihinde ilk kez bombaların hedefi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Türkiye; bundan 6 yıl önce, tarihinin en karanlık gecelerinden birini yaşadı. Tarihinin hiçbir döneminde esareti kabul etmeyen milletimiz, o ihanet dolu 15 Temmuz gecesinde de 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım' şiarıyla canını ortaya koyarak, hürriyet ve bağımsızlık yolundaki kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha haykırdı. İnancın, toptan ve tüfekten üstün olduğunu bilen aziz milletimiz; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Fetullahçı Terör Örgütü’ne karşı verdiği mücadeleyle ülkemizin dört bir yanında kahramanlık destanı yazdı. Bizlere düşen, 15 Temmuz’daki birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi muhafaza etmek; çocuklarımıza, gençlerimize o eşsiz ruhu anlatmak ve geleceğe taşımaktır. 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak boynumuzun borcudur. Bu vesile ile vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna can veren bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor; hayatta olan gazilerimize sağlık ve sıhhat diliyorum. İstiklali ve istikbali için tankların, kurşunların karşısına dikilen kahraman milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. O karanlık geceyi canı pahasına aydınlatan şehitlerimizin ruhu şad, mekânları cennet olsun.” dedi. 
    “15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyor, sağlık ve afiyetler diliyorum.” diyerek konuşmasına başlayan Kaymakam Metin Maytalman ise konuşmasında “15 Temmuz, milletimizin yeniden dirilişinin, yeniden şahlanışının, iradesine yönelen saldırılar karşısında tekrar kıyama kalkmasının adıdır. Bu şanlı direniş esnasında maalesef 63’ü polis, 5’i asker, 183’ü sivil olmak üzere 251 vatan evladı şehit düşmüştür. Henüz 16 yaşındaki Abdullah Tayyip Olçok, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmeye çalışan darbeci hain Semih Terzi'yi etkisiz hâle getiren Ömer Halisdemir, şehitlerimizin sembol ismi olmuştur. Öte yandan 2.193 vatandaşımız gazilikle şereflenmişlerdir.15 Temmuz; milli iradenin vesayete, cesaretin ihanete, milletin hainlere galebe çaldığı büyük bir demokrasi mücadelesidir. 15 Temmuz, şu hakikati bir kez daha gösterdi: Bu millet, asil bir millettir; cesur bir millettir. Bu millet kahraman bir millettir; hürriyetine sahip çıkan, vatan söz konusu olduğunda aynı safta buluşma erdemi gösteren necip bir millettir. Millet olarak benzeri bir felaket yaşamamak için 15 Temmuz kalkışması ve milletimizin kahramanca direnişini, şehitlerimizi, gazilerimizi hatırlamalı, hatırlatmalı ve gençlere, gelecek nesillere anlatmalıyız. Aksi takdirde 'Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?' diyerek tarihten ders çıkarmaya davet eden İstiklal şairimizin uyarısına da kulak asmamış oluruz. İşte bu gerçekten hareketle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü resmi bayram olarak ulusal törenlerimize dahil edilmiştir.” dedi.
    Şehit kardeşi, Eğitimci- Şair-Yazar Ahmet Sezgin, Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı" ile Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya Türküsü" isimli şiirlerini okuyarak protokol ve vatandaşlarda çok  duygulu ve coşkulu anlar yaşattı. 
    Eğitimci Furkan Çiçek'in okuduğu Orhan Şaik Gökyay'ın 'Bu Vatan Kimin" isimli şiiri, Beytullah Gün isimli öğrencinin okuduğu Dursun Ali Erzincanlı'nın "Otuz Kuş" isimli şiiriyle Esma Nur Çancılar isimli öğrencinin okuduğu Arif Nihat Asya'nın "Dua" isimli şiiri, dinleyenlere çok duygulu anlar yaşattı. 
    İmam-Hatip Muhammed Ali Atik, program sunuculuğu yanı sıra birbirinden güzel türkü, ezgi ve marşlarla katılımcıları coşturdu. 
    Terme'de büyük coşku ve ilgiyle gerçekleştirilen "15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Günü" programı, çeşitli şiir, marş, ezgi ve slayt sunumlarıyla devam etti ve gece yarısı 00.13’te camilerimizden yükselen sela sesleriyle sona erdi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK