Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

TERME´NİN İMAR SORUNU TARTIŞILDI

TERME´NİN İMAR SORUNU TARTIŞILDI

Terme´nin gündeminde olan imar sorunu ve önerileri 12 Ağustos Çarşamba günü Terme Ulusoy Tesislerinde düzenlenen toplantıyla masaya yatırılarak çözüm arandı.

Terme´nin gündeminde olan imar sorunu ve önerileri 12 Ağustos Çarşamba günü Terme Ulusoy Tesislerinde düzenlenen toplantıyla masaya yatırılarak çözüm arandı.
Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Terme Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Ekmekçi yaptı.
Ekmekçi ?İlçe ekonomisi olarak inşaat ekonomisi çok önemli. İnşaatın olmaması demek 66 sektörün iş yapmaması, inşaat´ın olamaması arsaların satılması demektir. En önemlisi inşaat sektörünün bitmesinden sonra yaşamında olmaması demektir. Mimarisiyle marka olan şehirler var. Terme neden bunların içinde olmasın. Bugün burada gerçekleştiren toplantıda inşallah Terme için güzel sonuçlar ortaya çıkar.?şeklinde konuştu.
Yapılan açılış konuşmasının ardından toplantıya katılan kurum yetkililerinin sırayla inşaat sektörü hakkında düşünce ve önerileri şu şekilde ifade ederek çözüm aradılar.

´İNŞAAT EKONOMİYİ
YAKINDAN
İlGİLENDİRİYOR´
İnşaat olmazsa ekonomi olmaz, inşaat ekonomiyi yakından ilgilendiriyor diyen Terme Kent Konseyi Başkanı Mustafa Güler ?Terme´ de yaşanan durgunluğun nedeni inşaat sektörünün olmamasıdır. Terme´de şu anda inşaat sektörü durmuş bir vaziyettedir. Beton ve demir üreten firmalardan 2013, 2014 ve 2015 yılındaki verileri aldık. Aldığımız verilere baktığımızda ise 2013 yılında satılan toplam beton 32 bin m3, 2014 yılında 37 bin 500 m3, 2015 yılında ise 22 bin 500 m3. Demir sarıcılarından aldığımız bilgilere göre ise 2013 yılında satılan demir 7 bin 750 ton, 2014 yılında 7 bin 250 ton, 2015 yılında 1000 ton olduğunu görüyoruz. Verilere göre 2015 yılında yaşanan düşüşler ortada. Peki bu düşüş neden kaynaklanıyor ve imar durumundaki bu durgunluk nasıl giderilebilir.?diye konuştu.

´MÜHÜRLEME YAPMAK
ZORUNDA KALDIK´
Belediyemize gelen müfettişin uyarısı üzerine 24 binanın 18 tanesini mühürleme yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Terme Belediye Başkan Yardımcısı Kamuran Toker ?2013 yılında imar planlamasında yetki verilmiş ve mevcut yapıya uyan bir çalışma yapılmamış.
Biz kamu görevlisiyiz. Kanun, yönetmelik, mevzuatın dışında bir şey söyleme şansımız yok. Hukuku söylemek ve uygulamak zorundayız. İnşaatın durmasının sebebi biz olduğunu düşünmüyorum. Geçmişten gelen teknik eksikliklerden kaynaklanan bir dalgalanma oldu. İmar planında yanlış verilen ruhsatlar sorun. Bunların sebebi de biz değiliz. Şikayetler üzerine müfettiş tespitiyle gelen evraklar bunlar. Resmi şikayetler üzerine gelen evraklar üzerine bu işlemleri yapabiliyoruz. Bir buçuk yıldır neden bir planlama yapılmadı derseniz Terme Belediyesinin ayrı Büyükşehir Belediyesinin ayrı görevleri var. Kanunlara göre imar sorunu Büyükşehir Belediyesinin görevleri içerisinde. Biz de bu sorunların biran önce çözülmesini istiyoruz.?dedi.

ACİL ÖNLEMLERİN
ALINMASI LAZIM
Terme´de inşaat sektöründe ciddi açıda daralmalar olduğu bunun aşılması için de acil önlemler alınması gerektiğini ifade eden Terme İşadamları Derneği Başkanı Muharrem Çelik ?Tür-kiye´nin lokomotifi inşaat sektörüdür. Terme´nin de lokomotifi fındıktan sonra inşaat sektörüdür. Terme´de yaklaşık 10 binin üzerinde inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan kalıpçı, betoncu, sıvacı, boyacı, seramikçi gibi bir çok sayıda ustalar çalışmaktadır. Terme Ticaret Odasına kayıtlı 82 üyemiz vardır, ayrıca Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı yüz´e yakın inşaat malzemeleri satıcısı ve nalbur esnafı vardır. Bu esnafların ve ustalarımızın önünün açılması için imar çözümsüzlüğünün çözüme kavuşturulması gerekmektedir.?dedi.

BİZ ÇÖZÜM
BULUNMASINI
İSTİYORUZ
İnşaatçı Ali Rıza Ultav ?Mevcut inşaat Terme inşaat sektörüne bir darbedir. Belediye yetkilisi ve imar planlayıcısının birleşip bir çözüm bulmasını istiyoruz. Hem halka hem de şehirleşmeye hitap etmelidir.?dedi.
?SEKTÖR, İŞSİZLİĞE
DAYANAMAZ?
Marjinal Yapı Yöneticisi Ayhan Işıtan ?Terme´ye yeni imar ile bina yapılamaz. Arsaların değeri yarıya düşmüş durumda. İmarı, katı ve sert bir şekilde uygulamamak lazım. Vatandaşın lehine hiç bir şey kullanılmıyor gibi görüyorum. Bir buçuk yıldır hala ne olacağını tartışıyoruz. Sektörekiler iki, iki buçuk sene işsizliğe dayanamaz. İnsanlara kolaylık sağlanması lazım.? şeklinde konuştu.
Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ?Bu Terme bi-zim. Bu Belediye Terme´ye hizmet etmek amacıyla kurulmuş. Şartlara uygun bir uygulamaya gidilmelidir.? dedi.
Belde Planlama Limited Şirketi yöneticisi Hüseyin Kahraman ise ?Plan yönetmeliğin üstündedir.? Şeklinde konuştu.
Toplantıya yaklaşık 25 kurum yetkisi katıldı. Yapılan görüş ve önerilerden sonra toplantıya son verildi.