Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TERSANE ÇÜRÜMEYE TERKEDİLDİ!

TERSANE ÇÜRÜMEYE  TERKEDİLDİ!

Krizlere Dayanamayan Terme Tersanesi Çürüyor!

Samsun´un Terme İlçesi´nde 2007 yılında temeli atılan ve 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Ömer Faruk Özak tarafından açılan Terme Tersanesi geçirdiği krizlerin ardından çürümeye terk edildi.

Samsun´un tek tersanesi olan Terme Tersanesi,90 bin metrekarelik alan üzerine kurulu tersane, yılda 14 bin ton saç işçiliği yapabilecek ekip ve makine parkına sahip. Bu güne kadar 350 kişinin çalıştığı tersanenin son zamanlarında 145 işçi çalışmaktaydı. Terme Tersanesi, işçilerinin maaş ve sigortalarını ödeyemez duruma gelince çalışmalarını durdurdu.

Edinilen bilgiye göre kurulduğu ilk dönemde Yunanistan´tan alınan 5 gemi sipariş ile 400 kişi istihdam edilerek faaliyete geçti. İlk siparişin teslimatına yakın 2009 küresel krizin gelmesiyle kalan 4 gemi siparişi iptal oldu. 2013 yılında tekrar 2 yerli gemi siparişi alındı. Yine ilk geminin teslimatına yakın gemi siparişi veren armatörler, bankalar ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle ikinci gemi halen teslim edilemedi. Gemi inşaa sektörü, 2009 yılından beri küresel krizin etkisinden kurtulamadı.

Yapılan araştırmalar sonucunda tersanenin iki kez mali krize girdiği ve devletin o günkü şartlarda desteklediği fakat son krizde Yunan armatöründen yaptığı gemi anlaşmasını yerine getiremeyince tersanenin işletmesi büyük bir krize girdi. ÇAlışan 350 kişiden 145 kişi çalışırken onların da işine son verilmesiyle fabrika sahipleri şehri terk gedip gitti. Tersane de çürümeye terk edildi.

MAHALLEMİZ METAL YIĞINI OLDU
DENİZE GİREMİYORUZ
Mahalle halk, yapılırken çok direndik fakat gücümüz yetmedi. Şimdi mahallemizde beton yığını olarak evlerimizin önünde Berlin duvarı gibi durmasını istemiyoruz. Yap işlet devret modeliyle yapılan tersanenin artık ömrünün bittiğine inanıyoruz. Metal yığınından denize giremiyoruz.Bir an önce devletimiz burayı yıksın ve mahallemizin önünde bir ucube gibi duran tersanenin yıkılıp yerine sahip çıkmasını istiyoruz. ?dedi.

BALIKÇILAR DERTLİ
Yıllardır özlem duyduğumuz balıkçı barınağımızın tamamına kavuşamadık. Yarısı bizde yarısı tersanede. gönlümüz halkımıza küçük küçük kulubelerle balıkları pişirip balık evleri yapmaktı. Olmadı. ÖZlemimiz kursakalrımızda kaldı. İnşallah tersane buradan kalkar ve yıların özlemi sona erer.?dedi.