Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

TİAD´DA GÜNDEM YİNE TERME: 26 YILDA, 10 BİN GÖÇ VERDİK!

TİAD´DA GÜNDEM YİNE TERME: 26 YILDA, 10 BİN GÖÇ VERDİK!

TİAD Başkanı Muzaffer Karapıçak ?Bir şehrin gelişiminde kamulaştırmanın dışındaki en etkili araç İmar Kanununun 18. Maddesinin sahaya aplikesidir.?dedi.

Her ay düzenli olarak kahvaltı programında biraraya gelerek Terme´nin gündemdeki sorunlarını tartışan Terme İş Adamları Derneğinin bu ayki toplantısı Mekselina Kafede, üyelerin katılıyla gerçekleşti.
Programda gündemin ağırlığı, Terme´nin sosyal, ekonomik ve teknik gelişmelerdeki sorunları; Terme´yi göçebelikten kurtarıp, onu yerleşik yapan en önemli öğelerin araştırılması ve geçmişindeki tüm değerlere yeni değerler katma içgüdüsünün ortaya çıkarılması gerektiği konuları ele alındı.

TERME NEDEN GÖÇ VERİYOR
Terme İş Adamları Derneği Başkanı Muzaffer Karapıçak, ?1985 nüfus sayımına göre 103 bin 344 olan Terme Nüfusu 1989 yılında 13 mahallesinin Salıpazarı´na geçmesiyle (1990 sayımında) 81 bin 668´e düşmüştür. 2016 yılı nüfus sayımına göre 71 bin 577´dir. 1990-2016 yılları arası nüfus kaybımız 10 bini geçmiştir. Terme´yi göçebelikten kurtarıp onu yerleşik yapan en önemli öğelerin araştırılması ve geçmişindeki tüm yerel değerlere yeni değerler katma içgüdüsünün ortaya çıkarılması gerekmektedir.?diyerek buna çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
Karapıçak ?Karadeniz ve Erzurum bölgesini bağlayan, yolcu otobüsleri ve taşımacılık yapan tırların uğrak ve mola bölgesi Terme olmuşken bizler tarihsel gelişimden faydalanamayıp burayı lojistik kenti yapmayı başaramadık. Lojistik kent olamayışımız Terme´de nüfus artışını da etkiledi. Bu yüzden tarımsal üretimden sanayi üretimine geçemedik.?dedi.

ŞEHRİN GELİŞİMİNDE 18.MADDE
VAZGEÇİLMEZ ÖZELLİKTİR
TİAD Başkanı Karapıçak ?Küçük bir köy her zaman bir kasaba, daha sonra da bir kent olmaya aday bir yerleşme basamağıdır. Köyün nerede sona erdiği, kentin nerede başladığı konusu, kenti yöneten aktörler tarafından yön verilmektedir. TİAD olarak Terme´nin konut dışı ve konut alanlarında bir an önce 18. madde imar uygulama sahalarının belirlenmesi ve Terme Belediyesi tarafından uygulama planlarının aplike edilmesini talep ediyoruz.? dedi.
TİAD üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu programda, üyeler ?Sorunların çözülmesinde takipçi olacağız? diyerek tekrar görüşmek üzere ayrıldılar.