Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TIR JANTINDAN SOBA YAPTI

TIR JANTINDAN SOBA YAPTI

Terme İlçesi, Akçay Mahallesinde yaşayan Mustafa Yanıkoğlu, daha önce kullandığı sacdan yapılan sobaların erken ömürlü olması nedeni ile kendi yöntemleriyle yaptığı Tır Jantından soba ile iş yerini ısıtıyor.

Karadeniz insanının pratik zekası görenleri kendine hayran bırakıyor. Terme`nin Akçay Mahallesinde yaşayan esnaf Mustafa Yanıkoğlu, kendi icadı olan Tır Jantından Soba ile iş yerini ısıttığı gibi, yöre sakinlerinden gelen taleplere de cevap vermeye çalışıyor.
Akçay Mahallesinde çay ocağı işletmeciliği yapan YANIKOĞLU, daha önce kullandığı sacdan yapılan sobaların ömrünün uzun olmaması nedeni ile arayışa girdiğini belirterek, "Sac sobalar uzun süre dayanmadığı için her sene bir soba atmak zorunda kalıyordum. Hurdalıkta eski araba jantları aramaya başladım. Üç tane Tır jantını üst üste koyup kaynak yaparak birleştirdim. Sobaya araba makaslarından oluşan ızgara yaptım. Daha sonra sobanın üzerinden odun atmak için de alt tarafına bir sistem yaptım. Sistem sayesinde ayağımla sobanın alt kısmındaki bölüme basarak üst kısımdaki kapağın açılmasını sağlıyorum. Böylece ısınan sobanın kapağını açarken elim yanmıyor" ifadelerini kullandı.

Yöre sakinlerininde sobaya oldukça ilgi gösterdiğini belirten Yanıkoğlu, "Beldemizin kış aylarında oldukça soğuk olması nedeni ile köy ortamında sobanın keyfi başka oluyor. Kendi icadım olan sobayı 350 liraya mal ettim. Kahvehanelerde ve büyük mekanlarda bu tür sobalar gayet kullanışlı oluyor. Çay ocağına gelen müşterilerim kendilerine de benzer şekilde soba yapıp yapamacağımı sordu. Yakın çevreme yardımcı olmak adına hobi olarak bir kaç tane yapmayı düşünüyorum. Belki ilerde işi ticarete dökebilirim" ifadelerini kullandı.