Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

TMO, RANDEVU İLE FINDIK ALIMINA BAŞLADI

TMO, RANDEVU İLE  FINDIK ALIMINA BAŞLADI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımına 24 Nisan 2017 Pazartesi günü başladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımına 24 Nisan 2017 Pazartesi günü başladı. Üreticilerin Ofis´e fındık satabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor.
Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi randevu ile fındık alacağı için çiftçilerin randevu almaları gerekiyor. 1 tona kadar fındığı olanlar 1 randevu, 1 tondan fazla olanlar ise 3 randevu alabilecek.

TABAN FİYAT 10 LİRA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´in verdiği bilgiye göre; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 24 Nisan Pazartesi günü itibariyle Giresun kalite kabuklu fındığın kilogramını 10 lira 50 kuruştan, Levant kalite fındığın kilosunu ise 10 liradan alacak. Bu fiyat taban fiyat olacak. Bu fiyatın altında fındık satışına izin verilmeyecek.

FINDIK SATACAKLARIN DİKKATİNE!
TMO´ya fındık satmayı planlayan üreticileri uyaran Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Merkezi "Toprak Mahsulleri Ofisi´ne fındığını verecek üreticilerimiz ürünlerini iyice temizledikten sonra satışa sunmalıdır. Üreticilerimiz özellikle bu konuya dikkat etmelerinde fayda var. TMO´ya getirilen ürün, ne kadar temiz ne kadar içerisi ayıklanmış olarak getirilirse bu fiyatı etkileyecektir. Çünkü TMO yetkilileri üreticiden alacakları fındığın randımanını belirleyecek. Randımanda çuvalların içerisinden rast gele alınan fındıklarla belirleniyor. Bunun için fındığın randımanının düşük olmaması için fındığın iyice temizlenerek TMO´ya satışı gerçekleşmelidir. Üreticilerimiz zarar etmek istemiyorsa, lütfen bu uyarılarımızı dikkate alsınlar. Nasılsa TMO bizden fındık alıyor diye gelişi güzel satış yapmasınlar. Bu hem ülkemizin hem de üreticinin zararına olur. Unutulmamalı ki bu ürün yaklaşık 110 ülkeye ihracat ediliyor. Dolayısıyla bizim önceliğimiz temizlenmiş, ayıklanmış ve depo ömrü uzun olan ürünleri satmak olmalıdır."
ÜRETİCİ MEMNUN,
AYNI ZAMANDA DA KUŞKULU
, Bölgemizde fındık alımı yapan ve fındığı işleyen sektör temsilcileri, fındıkta yaşanan istikrarsızlık ve tekelleşmenin piyasalarda oluşturduğu olumsuzluğa dikkat çekerek ?TMO´nun piyasaya girmesini olumlu buluyoruz. Bu girişimin fındık piyasasını regule edeceğine inanıyoruz.? dedi.
Fındık üreticileri ise bu güne kadar devreye girmeyen TMO´nun, geç kalınmış olsa da bu girişimini olumlu bulduklarını dile getirdi.
Fındık sektöründe istikrarlı bir piyasanın oluşması gerektiğini savunan üreticiler, bu girişimin yeni sezonda da devam edip etmeyeceğini merak ediyor. TMO´nun yeni sezonda rekolteye bağlı müdahale alımlarını sürdürmesini bekliyor. Ayrıca üreticiler, fındık alımlarında kalitenin de fazla irdelenmemesini istiyor.

ÜRETİCİ SORUYOR
TMO GEÇ KALMADI MI?
İlçemizde fındık üreten çiftçilerimizin bu konuyla ilgili görüşlerini aldık.
Sakarlı Mahallesinden Hayri Uzun ?TMO´nun piyasaya girmesi üreticinin lehine oldu. Fakat üretici de fındık mı kaldı? Şuan hava şartları nedeniyle fındık olmayacak gibi görünüyor. Madem ki TMO piyasaya girecekti daha önce neden girmedi? TMO fındığın taban fiyatını 12 TL olarak başlatsaydı fındığın bugünkü fiyatına eşdeğer olurdu.?dedi.
Kazımkarabekirpaşa Mahallesinden Dursun Şahin de bu yıl yine fındık görünmediğine değinerek ?TMO´nun devreye girmesi hayırlı oldu. Acaba yeni fındık sezonunda da devrede olacak mı? Şayet olmazsa bu gün de girmesinin bir anlamı yok?dedi.
Özyurt Mahallesinden Korkmaz Saka ise Bugüne kadar TMO devreye girecek diye çok bekledik. Umudumuzu kesince fındığı sattık. Ben fındığımı 9 TL´den satmak zorunda kaldım. Şimdi TMO devreye girdi. TMO´nun yeni sezonda piyasaya taban fiyatı 12 TL´den girmesini bekliyoruz.?dedi.
Yine birçok fındık üreticisi fındığını düşük fiyattan sattığından yakınarak ?Uzun zaman fındığımızı maliyetin altında fiyat verildiğinden satamadık. Terme ekonomisi malum, günden güne eriyor. Fındık ekonomimize ek gelir oluyordu. Fındık para etmeyince bankalara mahkum olduk. Kazandığımız da kredilere gitti.?dedi.