Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

TOPRAK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

TOPRAK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

"Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun kabul edildiği 11 Haziran tarihini takip eden pazar günü her yıl Toprak Bayramı olarak kutlanır" hükmü yer almaktadır.

 Resmi Gazetenin 16.06.1945 tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren Toprak Bayramı Kanununun ilgili maddesinde; "Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun kabul edildiği 11 Haziran tarihini takip eden pazar günü her yıl Toprak Bayramı olarak kutlanır" hükmü yer almaktadır.
Tüm canlıların beslenip barındığı toprağın daha fazla korunması gerektiğine değinen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam konuyla ilgili yaptığı açıklamasında: “Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında Toprak Haftası kutlanmakta ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Toprak, tıpkı su ve hava gibi tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları ve yaşam döngüsünün en değerli unsurlarının başında gelir. Dünya üzerinde yaşamın sürekliliği bu hazinenin varlığına bağlıdır. Gıdamızın tamamı doğrudan ya da dolaylı yollarla topraktan gelir. Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda, ancak sağlıklı topraklarda yetişir. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığımız, öteden beri topraklarımızın korunmasına yönelik tedbirler almış ve başarıyla uygulamaya koymuştur.
Bizler de Camianın birer neferi olarak bu Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesince; toprağın doğal ve yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunması, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı arazi kullanımını sağlayacak usul ve esaslar çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 
Ayrıca, toprak ve su kaynaklarımızın kirlenmesini önlemek amacıyla suların korunması yönetmeliği doğrultusunda, yeraltı, yer üstü suları ve topraklarda kirliliğe neden olan azot ve azot bileşiklerinin belirlenmesi, kontrolü ve kirliliğinin önlenmesi amaçlı, örneklerin toplanması ve analiz edilerek kirliliğin takibi amaçlı çalışmalarımız devam etmektedir. Bunun dışında tarımsal üretimde bulunan kısıtlayıcı faktörlerin bertaraf edilmesi (tepe- taşlık- drenaj sürdürülebilir tarım, iyi tarım ve organik tarım uygulamalarının teşvik edilmesi) ve problemli arazilerin tarıma kazandırılması için çevresel amaçlı tarım arazilerinin korunması ve tarıma kazandırılması projesi uygulanmaktadır.  
Topraklar yenilenebilir kaynaklar değildir. Bu yüzdendir ki toprakların korunması gıda güvenliği ve sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşımakta ve bizler de bu değerli hazinenin farkında olarak Toprak Bayramı Haftasında toprağın önemini daha iyi anlamak suretiyle gelecek kuşaklara temiz ve sürdürülebilir yaşam bırakmalıyız. Cumhurbaşkanımızdan tutun alt yetki mercilerine kadar her fırsatta meselenin altının çizildiği üzere; tarıma elverişli alanların tarım dışı kullanımı geleceğe indirilmiş bir darbedir. Ülkemizde imar için yeterince alan bulunmakta olup, bu tür sakıncalı uygulamalara yönelik yasal düzenleme ve yaptırımlar artırılarak devreye girmektedir.
Diğer bütün kıymetli kavramlar gibi, toprağın kıymetini de yitirmeden idrak edebilmemiz dileğiyle, 11 Haziran tarihi ile başlayan Toprak Bayramı Haftamızı kutluyor; topraklarımıza sahip çıkacak bir bilincin oluşturulması dâhil bu istikamette elimizden ne gelirse yapıyor ve yapmaya da hazır olduğumuzu vurgulamak isterim.” dedi.