Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

TÜRKİYE´DE İLK KEZ YAPILAN PROJE İLE TERME´DE SEL TARİH OLACAK

TÜRKİYE´DE İLK KEZ YAPILAN PROJE İLE TERME´DE SEL TARİH OLACAK

Terme´de Türkiye´de ilk defa uygulanan bir proje hayata geçiriliyor. DSİ tarafından İlçenin Köybucağı mevkiinde yapımına başlanan ve ilçenin sel sorununu ortadan kaldıracak proje alanında incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Şenol Kul, ?Proje tamamlandı

Terme´de kentin kanayan yaralarından birisi olan ve yağan yağmurlarda kenti çileye dönüştüren sel baskınları için kalıcı bir adım atıldı. DSİ 7. Bölge müdürlüğü tarafından bu yılın başlarında yapılan ihale kapsamında  Terme İlçe Merkezi Taşkın Öteleme Köybucağı Depolama Tesisi İnşaatı çalışmaları hızla devam ediyor. Proje tamamlandığında Terme´de sel ve taşkın sorunu ortadan kalkacak.

Proje kapsamında Terme ilçesi Köybucağı mevkiinde yapılan Taşkın Öteleme ve Depolama havuzu 1,5 milyon metreküp sedde alanı içerisinde 10 milyon metreküp su toplayacak. Yüksek yağışlı günlerde 8 saat su depolayabilecek Taşkın Öteleme ve Depolama havuzu ilçeye taşkın suyunun direk gelmesini engelleyecek.

Son yıllarda küresel iklim değiştiği ile birlikte bölgenin yağış rezervlerinin de farklılaştığını belirten Başkan Kul, 100ml ve üzerinde kuvvetli yağışların bölgede sıklıkla görülmeye başlandığını bu yağışların Terme Çayı üzerinden İlçeye zarar vermemesi noktasında Taşkın Öteleme ve Depolama alanının Terme için çok önemli olduğunu ifade etti.

TERME GELECEĞE HAZIRLANIYOR

Vurulan neşterle kentin bu güne kadar ertelenmiş sorunlarına yakın zamanda veda edeceğini ve büyük yatırımların hayata geçtiğini vurgulayan Başkan Kul, ? İlçemizde daha önceden süre gelen ve bitmeyen sorunlar vardı. Göreve gelmemizle birlikte bu sorunları kalıcı olarak yok etmek adına projelerimize başladık. Terme dev yatırımlar ile geleceğe hazırlanıyor? dedi.

PROJENİN % 65´İ TAMAM, AĞUSTOS AYINDA BİTECEK

İlçenin geçici değil, kalıcı çözümlere ihtiyacı olduğunu ve bunun için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini de dile getiren Başkan Kul, ?İlçemiz Samsun ilinin ilçeleri arasında en çok yağış alan ilçe. Hatta birçok derenin, çayın ve drenaj kanallarının deniz tahliyeleri ilçemiz sınırlarında gerçekleşiyor. Hatırlayacağınız gibi 2014 ve 2015 yıllarında ilçemizde sel felaketleri yaşadık yine 2016 yılında ilçemizin evci bölgesinde bir sel felaketi yaşandı. Evci de DSİ tarafından yapılan dere ıslah çalışmaları tamamlandı. Yine Terme Çayı üzerinde kurulacak olan Salıpazarı Barajı inşaatı yakın dönemde başlayacak. Sadece baraj değil 15 milyon liralık bir yatırımla Terme Çayının ilçemiz Köybucağı Mahallesi mevkiinde Taşkın Öteleme ve depolama alanı kuruluyor. Bu proje Türkiye´de ilk defa DSİ tarafından Terme´de yapılıyor. 1,5 milyon metreküp dolgu ile yükseltilen sedde içerisinde 10 milyon metreküp su depolanabilecek.  Bu da 8 saatlik bir sağanak yağmurda suyun direk Terme içinden geçmesini engelleyerek burada toplamamızı sağlayacak. Bu proje şu anda yüzde 65 oranında tamamlanmış durumda. Bu yılın Ağustos ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Buranın da tamamlanması ile birlikte ilçemizde vatandaşlarımız evlerinde daha rahat uyuyacaklar? şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Şenol Kul Terme için yapılan yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçmesinden kaynaklı Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne teşekkür etti.