Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

TÜRKİYE´NİN TEK ÇOCUK MASAL ANLATICISI TERME´DE

TÜRKİYE´NİN TEK ÇOCUK MASAL ANLATICISI TERME´DE

Türkiye´nin tek çocuk masal anlatıcısı Bağcan Töraydın, Terme Özel Defne Anaokulu öğrencilerine anlattığı masallarla çocukları hayal dünyasına taşıdı.

Türkiye´de eğitim alanında ilk kez gerçekleştirilen Çocuk Masal Anlatıcılığı Çalıştayı ile çocukların gelişiminde masalın önemini vurgulayan, dünya çapında ilk üç kişiden biri olan uzman akademisyen Bağcan Töraydın, Özel Defne Anaokulu´nda eğitici ve eğlendiren bir dizi etkinlik düzenledi.
Türkiye´nin birçok il ve ilçesini gezip kendi yazdığı masalları okul öncesi çocuklarına anlatarak hayal dünyalarını zenginleştiren ve Anadoluda Çelebi Bağcan olarak da tanınan Töraydın, Terme´de de anlattığı masallarla çocukları farklı dünyalara taşıdı.
Okul Müdürü İsa Eralp Masal Atölyesi´nin kurucusu Bağcan Töraydın´ın kurum öğretmenlerine, 0-6 yaş çocukların gelişimine etki eden masalların hangi yöntemlerle ve nasıl aktarılması gerektiği konusunda eğitim verdiğini dile getirerek ?Çalışmalarına akademik olarak devam eden masal anlatıcısı Bağcan Töraydın çocuklarımızla, yaratıcı drama, orff eğitimi ve çeşitli teknikleri bütünleştirerek Masal Atölyesi etkinliğini gerçekleştirmiştir. Çocuklarımız ve okulumuz için hem eğlendirici hem eğitici bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum?dedi.


MASAL, ÇOCUK GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR
Masalın aslında bir ders olduğunu ifade eden Masal anlatıcısı Töraydın ?Masal, çocuk gelişiminin sadece bir bölümüdür. Masal, çocukları okumaya teşvik eder. Ama her şeyden önemlisi, masalla çocukların düş dünyası gelişir. Düşlemeyi ve düşünmeyi öğretmezsek toplum tek tip olur. Doğru ve etkileyici bir anlatımla anlatılan bir masal, çocuğun düşlemesini ve düşünmesini sağlar. Özellikle çocuklara bir karakter verdiğinizde, bunu masallarla yönlendirebilir, çocuğa bu yolla nüfus edebilirsiniz. Bu önemli bir noktadır.?dedi.

ÇOCUKLARIN MASALSIZ BİR AN GEÇİRMEMESİ GEREKİR
Masal Atölyesi adı altında uygulama yaptığını ifade eden Bağcan Töraydın, "Bağcuş Dede diye benim yazdığım masallardan oluşan bir masal dizimiz var. Topraklarımızın özü, atalarımızdan bize kalan örf ve adetleri de içinde barındıran masallar bunlar. Yetişkinler için de masallar yapıyorlar. Ama masallar çocuklar içindir. Çocukların masalsız bir an geçirmemesi gerekir. Masal, 2-6 yaş arası çocukları için en önemli ders diyebilirim. Anne babanın da devamlı okuyarak bu misyonu üstlenmesi gerekir. Anne babalar bizim yükümüzü öyle alırlar" diyerek sözlerini tamamladı. Hbr: Nazan ŞENTEPE İŞLER