Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

`Umut` veren tedavi

`Umut` veren tedavi

2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası komaya giren ve kimliği belirlenemediği için `Umut` adı verilen Rus genç, Samsun`da 2 aydır gördüğü rehabilitasyon tedavisi sonucu robotla ilk adımını attı.

Antalya`da 2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası komaya giren ve kamuoyunda "Umut" olarak bilinen Rus gencin tedavisi, Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde devam ediyor. Antalya’dan 2 ay önce Samsun`a tedavi için getirilen Umut, lokomat adlı robotik yürüme sistemi sayesinde 6 yıl sonra ayağa kalkarak ilk adımını attı. Umut`un sağlık durumundaki bu gelişme sevinç yarattı. 
 
ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, Umut’un hastaneye geldiğinde başını tutamadığını, omuz, dirsekler ve el bileğinde kas gücü olmadığını ifade etti. Dr. Orhan Akdeniz, "Umut`ta Flexor spastisiteye bağlı kontüraktür vardı. Yani adalenin inatçı bir şekilde kısalmasından dolayı eklemin anormal bir şekil alması durumu mevcuttu. Kalçalar, dizler ve ayak bileklerindeki kas gücü, aynı kollardaki gibi yoktu. Ayaklarda şekil bozukluğu vardı. Umut 2 aydır fizik tedavi ve rehabilitasyon görüyor. Durumunda da önemli gelişmeler var" dedi.
 
LOKOMAT TEDAVİSİ BAŞLADI
Yapılan tedavi sonucu  Umut`un artık başını tutabildiğini vurgulayan Dr. Akdeniz, "Sağ omuz, dirsek ve el bileği kas gücü arttı. Sol dirseği artık pasif olarak açılabiliyor. Hiç oturamazken destekle oturabilir hale geldi ve idrarını tutabiliyor. Konuşma isteği başladı ve bakışları daha net bir hal aldı. Yaklaşık 2 haftadır lokomat tedavisine başladık. Umut`un durumunun hergün biraz daha iyileştiğini gözlemliyoruz" diye konuştu.
 
BURADAN YÜRÜYEREK ÇIKACAK
Umut`un koruyucu annesi Gülsüm Kabadayı ise "Bu iş sevgi, ekip eşi. 2 aylık süre sonrasında çok güzel gelişmeler oldu. Lokomata binebildi. Bacakları, kolları açıldı. Konuşmak istiyor. Pozisyon verdiğimizde baş dengesini sağlayıp, 1-2 dakika oturabiliyor. Artık idrarını tutabiliyor. Normalde günde 30 tane bez kullanıyorduk. Şimdi ise çok az kullanıyoruz. İnanıyorum ki Umut`un bilinci de açılacak ve biz buradan yürüyerek çıkacağız" dedi.