Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

ÜRETiCi ÇELTiK VE KENEViR iÇiN TOPLANDI

ÜRETiCi ÇELTiK VE KENEViR iÇiN TOPLANDI

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü´nce 21 Ocak Pazartesi günü, Terme Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda geniş katılımlı, son günlerin popüler bitkisi ?KENEVİR? ile çeltik yetiştirilen alanlarda toprak analizi yaptırma, analize dayalı gübreleme ve çeltik ya

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü´nce 21 Ocak Pazartesi günü, Terme Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda geniş katılımlı, son günlerin popüler bitkisi ?KENEVİR? ile çeltik yetiştirilen alanlarda toprak analizi yaptırma, analize dayalı gübreleme ve çeltik yanıklığı hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
Her iki toplantıda da l Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut konuşmacı olarak yer aldı.

POPÜLER BİTKİ ?KENEVİR? ANLATILDI
Son günlerde gündemde yer alan ?Kenevir? bitkisinin yetiştiriciliği Terme´de de merak konusu olunca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gelen yoğun talep üzerine toplantı düzenledi.
Toplantı, müdürlüğün salonunda planlanmasına rağmen yoğun ilgi nedeniyle, Terme Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıda, kenevir bitkisinin kullanım alanları, ruhsat alma aşaması, yetiştiriciliği ve pazarlanması hakkında bilgi verildi.
Kenevir yetiştiriciliği için Terme Kaymakamlığına müracaatların 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında olduğu, ÇKS kaydının mutlaka olması gerektiği, ÇKS´ye kaydı olsa dahi Kaymakamlıkça izin verilen parsellerde üretim yapılabileceği, çiftçi ve hane halkının 2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun 23 üncü maddesi ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188 ilâ 192 nci ve 297 nci maddelerinde yazılı suçlardan birini işleyip işlemediğine ilişkin Cumhuriyet Savcılığından bilgilerinin talep edildiği belirtildi.
Üretimin her aşamasında ilçe müdürlüğünün bilgilendirilmesi gerektiği anlatıldı. İzin belgesi alınmasına rağmen belgede belirtilen alandan fazla yerde veya izin verilenden farklı parselde üretim yapılması durumunda kanuni işlem uygulanacağı belirtildi.
Üretimin her aşamasında kenevir yetiştirilen alanın İlçe Müdürlüğü ve Kolluk Kuvvetlerince düzenli olarak denetleneceği, bitkiden izinsiz koparılan kök, yeşil aksam veya tohumdan yetiştiricilerin sorumlu tutulacağı konusunda bilgilendirme yapıldı.
Çiftçilerden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.

ÇELTİK ÜRETİCİLERİ DE TOPLANDI
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü´nde ikinci toplantı, çeltik yetiştirilen alanlarda toprak analizi yaptırma, analize dayalı gübreleme ve çeltik yanıklığı hakkında üreticileri bilgilendirmek üzere düzenlendi.
Toplantıda, ilçemizin çeltik yetiştiriciliğinde Bafra ve Alaçam ilçelerinden sonra üçüncü sırada bulunmasına rağmen dekara alınan verimde diğer ilçelere nazaran son sıralarda yer alması nedeniyle yetiştiricilerin daha bilinçli olması gerektiği, gerekli kültürel önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
Analiz için tarladan numune alma şekli hakkında bilgi verildi. Birim alandan alınan ürünü artırmak için toprak analizi yaptırıp, analize dayalı gübreleme yapılması gerektiği anlatıldı.
Çeltik yetiştirilen alanlarda yaşanılan en büyük sorunlardan biri de halk arasında sam hastalığı denilen çeltik yanıklığı hastalığıdır. Toplantıda bu hastalıktan korunmak için alınması gerekli kültürel önlemler ve hastalıkla mücadele yöntemleri hakkında bilgi verildi. Lazerli tesviye yaptırılmaması, özellikle azotlu gübrenin kontrollü kullanılmaması, sertifikalı tohumluk kullanılmaması, sulama suyunun soğuk olması ile bitkinin su stresine sokulması gibi nedenlerin hastalığın görülme oranını artırdığı anlatıldı. Çiftçilerin sorularının cevaplanması ile toplantı sona erdi.